25 februari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
 
Handleiding Dropdown Menu 2. Dropdown Menu maken 30 december 2009
 

Dit is een handleiding voor gebruikers van het CMS systeem Dutch CMS. Kom je via Google op deze pagina en zoek je een goed dropdown menu kijk dan is naar het GRC's Script-Free Pure-CSS Menuing System waar dropdown menu 2 in deze handleiding op gebasseerd is. 

In dit hoofdstuk gaan we stap voor stap het dropdown menu opbouwen. Aangezien dropdown menu 2 nog een aantal speciale mogelijkheden heeft gaan we die gebruiken in ons voorbeeld. Zoals al eerder aangegeven en zoals je ook hebt kunnen zien in de voorbeelden in hoofdstuk 1 is dropdown menu 1 meer bedoeld voor iets langere menu titels bestaande uit meerdere woorden (kortere kan ook gewoon) en is dropdown menu 2 meer geschikt voor enkelwoordige menu titels.

Opbouw voorbeeldmenu via het onderdeel Normale Pagina's

In dit hoofdstuk gaan we het menu voor een vereniging opzetten, in dit geval als voorbeeld een volkstuinvereniging. We willen graag informatie over de vereniging weergeven, over de verschillende projecten vertellen, een pagina maken voor de tuinwinkel, een links pagina en een forum. We gaan er uiteraard in deze voorbeelden vanuit dat je een van de dropdown menu's wilt gaan gebruiken. Natuurlijk hoeft dat helemaal niet want je kan ook kiezen om een menu aan de zijkant van je website op te bouwen (menublok) of via een link aan de bovenkant (navigatiebalk), maar beide of alledrie kan ook waardoor je dus je site op vele manieren kan opbouwen zoals jij dat het mooist vindt.

We beginnen met het pagina menu Vereniging. Op de verenigings pagina zelf wil je ook wat informatie zetten en in het menu wil je een aantal pagina's hangen zoals agenda, bestuur, geschiedenis en lidmaatschap. We gebruiken hiervoor het Dutch CMS onderdeel Normale Pagina's. We gaan naar Beheer > Pagina's maken > Pagina Menu.

Bij "URL-alias" vullen we vereniging in met kleine letterrs. We zetten een vinkje bij "Activeer in dropdown menu". Bij "Titel of onderwerp" vullen we Vereniging met een hoofdletter in en bij "Beschrijving" vertellen we het een en ander aan algemene informatie over de vereniging. Titel 1e dropdown item laten we voor nu leeg want daar komt straks nog meer uitleg over. Hieronder zie het nog even als screenshot.

Let op !
Als je deze menu pagina hebt opgeslagen en je doet dit voor de allereerste keer dat je met het dropdown menu gaat werken moet je eerst naar Dropdown menu op je beheerpagina gaan en daar een (tijdelijke) keuze gaan maken tussen dropdown menu 1 of dropdown menu 2. Je zult dus nog geen dropdown menu op je website zien totdat je dit gedaan hebt.

Ga dus nu naar Beheer > Dropdown menu > Dropdown instellingen. Je kunt daar voorkeursinstellingen opgeven, een aantal extra opties opgeven en je menulinks op je website van links naar rechts sorteren.

Er staat nu bij "Kies je dropdown menu", geen keuze gemaakt. Kies daar voor dropdown menu 2. Natuurlijk mag 1 ook maar in dit hoofdstuk gaan we verder met als voorbeeld dropdown menu 2.Verder wijzigen we voor nu niks en klikken we op Instellingen opslaan.

Als je nu naar je website gaat en je ververst je pagina zal spontaan het dropdown menu op je site verschijnen met 1 link daarop genaamd Vereniging. We noemen deze bovenste link de toplevel link of het toplevel menu item.

Natuurlijk als je er nu met je muis over gaat gebeurt er nog niks omdat je nog geen pagina's hebt gemaakt die aan dit pagina menu gekoppeld zijn.

Nu gaan we een aantal verenigingspagina's maken. We maken de pagina's Geschiedenis, Bestuur, Lidmaatschap en Agenda. Andere pagina's kunnen zijn Visie of Doelstelling, Beleid, Sponsors, Statuten, Besluiten, Nieuwsbrief etc maar je kan die ook onderverdelen over meedere menu's en het hangt maar net van de soort vereniging af natuurlijk. Je gaat naar Beheer > Pagina's maken > Pagina invoer. Hieronder een screenshot van hoe je de gegevens invoert.

Vervolgens herhaal je deze stappen voor de andere pagina's die je in het dropdown menu van Vereniging wilt hebben. Het resultaat is als volgt.

Nu gaan we het toplevel menu verder uitbreiden met Projecten en Tuinwinkel. Ga hiervoor weer naar Beheer > Pagina's maken > Pagina Menu en activeer deze pagina menus in het dopdown menu. Vervolgens maken we weer via Beheer > Pagina's maken > Pagina invoer de bijbehorende pagina's bij deze toplevel menu's. Voor deze handleiding maken we Project 1, Project 2, Project 3 en voor de Tuinwinkel maken we de pagina's Assortiment, Aanbiedingen en Zaaikalender. Het resultaat is als volgt:

Hele Dutch CMS onderdelen toevoegen aan het dropdown menu

Zoals eerder genoemd in dit hoofdstuk wilen we ook het onderdeel Links en het onderdeel Forum in het dropdown menu plaatsen. Naast gebruik te maken van het onderdeel Normale Pagina's kun je dus ook gehele onderdelen activeren in het dropdown menu. We hebben het dan over de onderdelen Weblog, Woordenboek, Faq's (Veel Gestelde Vragen), Links en Forum. Om gehele Dutch CMS onderdelen te plaatsen in het dropdown menu ga je naar Beheer > Thema instellingen > Normale instellingen. Vervolgens scroll je naar beneden naar het onderdeel wat je wilt plaatsen in het dropdown menu. We nemen nu dus als voorbeeld het onderdeel Links en het onderdeel Forum. Ga bij het desbetreffende onderdeel naar "Onderdeel weergave" en kies daar voor "Activeer dit onderdeel in het dropdown menu.

Hetzelfde doen we nu dus voor het onderdeel Forum en na het opslaan van de wijzigingen ziet ons nieuwe dropdown menu er dan als volgt uit.

Belangrijk - Een onderdeel wordt pas getoond als het inhoud heeft !
Zoals je in bovenstaande voorbeeld kunt zien zie je nog niet het onderdeel Link in het dropdown menu. Dit komt er pas in NADAT je ook echt linkscategorieen aangemaakt hebt via Beheer > Pagina's maken. Het systeem kijkt dus altijd eerst: is dit onderdeel wel geactiveerd in het dropdown menu - zijn er ook echt Links catergorieen (of bv Weblogpagina's of Veel Gestelde Vragen pagina's) ? Zo niet dan wordt het onderdeel nog niet getoond.

We gaan naar Beheer > Pagina's maken > Links categorie. We maken voor de vereniging een drietal linkspagina's namelijk Groentesites, Sites van leden, Tuinmagazines. Het resultaat is als volgt.

In het volgende hoofdstuk

Zoals je misschien als is opgevallen staan de toplevel links van het dropdownmenu niet in de gewenste volgorde. We gaan dit oplossen door ze te sorteren. Daarnaast zijn er nog een aantal extra opties want wat als iemand nu niet op de toplevel link klikt dan zal hij de informatie over de vereniging niet lezen die op de toplevel pagina staat. Meer over sortering en de extra opties in het volgende hoofdstuk.

Naar hoofdstuk 3 >>

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS