24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Technische Handleidingen Handleiding Eigen Code 28 mei 2010

Deze handleiding beschrijft het gebruik en de mogelijkheden van de bestanden eigencss.css, eigenjs.js en eigenphp.php in de map templates > eigencode > dutchcms. Deze bestanden kunnen (vanaf versie 1.8) gebruikt worden om zelfgeschreven code of externe code van een derde partij toe te voegen in de HTML header van Dutch CMS.

Introductie

In de map templates bevindt zich een map genaamd eigencode. Daarin bevindt zich net als in de map css en images de map dutchcms. Dit is de naam van je hoofdthema. Als je meerdere Themasites maakt moet je dus ook in de map eigencode net als in de map images en css een kopie maken van de map dutchcms en die hernoemen naar de naam van je Themasite. Nu dan de inhoud van de map. In de map bevinden zich de volgende bestanden: eigencss.css, eigenjs.js en eigenphp.php. In deze handleiding wordt uitgelegd waar je welk bestand voor kunt gebruiken.

De bovengenoemde bestanden worden ingevoegd in het CMS in het HTML head gedeelte van de bron. Ze zijn gemaakt speciaal voor die beheerders die net wat meer verstand hebben van HTML, CSS, JavaScript en eventueel PHP, maar zonder dat er gerommeld wordt in het Dutch CMS header bestand.

Uitleg per bestand

eigencss.css
Dit bestand komt onder de diverse Dutch CMS CSS bestanden. In dit bestand kun je extra CSS code plaatsen die je wilt gebruiken als je aan het werkt bent in de Editor op het beheerdersgedeelte. Deze komt dan in het menu 'Stylen'. Tekst die je opmaakt met deze CSS wordt vervolgens uiteraard ook met die opmaak getoond op je website.

eigenjs.js
In het bestand eigenjs.js kun je extra JavaScript code plaatsen mocht dat nodig zijn om het gedrag van je website of bepaalde elementen te kunnen beinvloeden.

eigenphp.php
Invoegen van stylesheets of JavaScript bestanden
Dit bestand heeft meerdere mogelijkheden. Als je namelijk HTML code buiten de PHP tags plaatst dus onder ?> dan wordt die code als HTML in de header geplaatst en gelezen. Je kunt dus op deze manier extra stylesheets invoegen of extra JavaScript (.js) bestanden bv als je een fotoalbum of een ander iets van een derde partij in het CMS wilt invoegen en daarvoor extra code vereist is.

In bijzondere situatie en voor gevorderden
Naast bovengenoemd gebruik van dit bestand KAN het eventueel nog gebruikt worden in uitzonderlijke situaties voor het invoegen van PHP code. Je kunt hierbij denken aan het invoegen van CSS om specifiek het uiterlijk van 1 pagina te bepalen bv 'als iemand zich op die of die pagina bevindt verander dan het lettertype of verander dan bv de kleur van een bepaalde balk'. Dit is alleen voor hen die het CMS goed kennen en ook weten hoe ze PHP code moeten schrijven. In PHP ziet dit er dan als volgt uit:

if ($pagina == 'naamvdpagina') {

echo '<style type="text/css">
.naamvanclassdiejewiltbeinvloeden {
css code;
}
#naamvaniddiejewiltbeinvloeden {
css code;
}
</style>';

}

Die CSS wordt dan dus alleen getoond in de HTML broncode onder de door jouw gestelde voorwaarden. Voor een standaard opmaak van je website wil je alles er zoveel mogelijk hetzelfde uit laten zien maar mocht je ambitieuze plannen hebben dan kun je dus op deze manier het uiterlijk of de layout nog meer beinvloeden, maar nogmaals.. je moet dan weten hoe je foutloos PHP code moet schrijven en daar gewone HTML in kan verwerken en bekend zijn met de verschillende variablen die beschikbaar zijn in Dutch CMS. 1 haakje of aanhalingsteken verkeerd en je krijgt een PHP fout op je scherm.
Een ander voorbeeld is het veranderen van de siteleus voor een bepaalde pagina. De code daarvoor is:

if ($pagina == "naamvanpagina") {
$siteleus = "Andere siteleus";
}

Tot slot

Belangrijk is dat je deze bestanden NIET verwijderd uit je template map ook al gebruikt je ze niet want doe je dat wel dan krijg je ook een PHP foutmelding. Ze worden wel ingevoegd in de PHP bestanden of HTML broncode van het CMS.

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS