24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Diverse handleidingen Handleiding Externe URL 28 mei 2010

Vanaf Dutch CMS versie 1.8 kun je gebruik maken van de extra optie 'Externe URL'. Kort gezegd houdt het in dat je een link kan maken in je menu naar een andere website. Dit kan handig zijn als je bv een Hyves of YouTube pagina hebt om maar een voorbeeld te noemen. In deze handleiding alle ins en outs.

Waar kun je Externe URL voor gebruiken ?

Externe URL geeft een extra dimensie aan je website. Graag wil je alles op 1 website hebben maar soms kan dat niet altijd. Misschien heb je een persoonlijke 'social media pagina' (zoals een Hyves, Facebook, MySpace, LinkedIn, Netlog of Twitter pagina) of bv een YouTube pagina met filmpes. Graag wil je je bezoekers ook op die pagina wijzen. Dit kan via Externe URL. Waar normaal gesproken een link in je menu naar een andere pagina op je eigen Dutch CMS website gaat kun je nu gewoon tussen de andere pagina's een link plaatsen naar iedere website of webpagina van je eigen keuze simpelweg door het internet adres van die pagina op te geven. Het kan bv ook een online fotoalbum zijn of een site van een vriend of andere club.

Externe URL activeren

Via Pagina Invoer
Een externe URL kun je maken via het onderdeel Normale Pagina's via Beheer > Pagina's maken > Pagina invoer. Vanaf Dutch CMS versie 1.8 zie je daar rechtboven een extra selectiemenu met extra opties.

Als je vervolgens kiest voor Activeer externe URL op deze pagina worden de invoervelden aangepast naar invoer voor Externe URL. Je geeft de titel op, kiest bij welk hoofdmenu de externe URL link moet komen en je geeft het internet adres van de website op. Om maar weer is terug te gaan naar het voorbeeld van een volkstuinvereniging website (en de social media voorbeelden even te laten voor wat het is) maken we een link naar de zadenshop van Garant Zaden. Als titel geven we op: Koop online zaden. We plaatsen de link in het hoofdmenu Extra informatie. Het resultaat is als volgt. Na klikken opent in een nieuw venster een link naar de website van Garant Zaden:

Een voorbeeld hiervan is de link naar de Jubileum Foto's op de website van Volkstuinvereniging Levenslust.

Je mag de optie Externe URL zo vaak gebruiken als je wilt op zoveel pagina's als je wilt. Dit biedt veel mogelijkheden want je kan hiermee dus je eigen extra menu bouwen. Je kan het dus bv ook gebruiken om te linken naar diverse Pdf documenten bv naar een nieuwsbrief archief of naar verschillende prijslijsten.

Kortom je mag naar iedere website of bestand naar keuze een link maken. Als een link verwijst naar een pagina of bestand op je eigen domein zal de link in hetzelfde venster openen. Als het niet op je eigen domein is zal het in een nieuw venster openen. Het systeem kijkt hierbij naar het door jouw opgegeven adres. Wil je een pagina op je eigen domein toch in een nieuw venster laten openen geef dan in plaats van het absolute pad het relatieve pad op dus bv /nieuwsbrieven/naamdocument.pdf. Uiteraard kun je het menu ook hangen in het dropdown menu door naar Pagina menu te gaan en 'Activeer in dropdown menu' te activeren. De submenu link waar op de Externe URL geactiveerd is zal dan nogsteeds gewoon als Externe URL link blijven werken maar dan vanuit het dropdown menu.

Een voobeeld hiervan zijn de links in het dropdownmenu naar de Actuele Nieuwsbrief (menu Nieuwsbrief) en Assortiment (menu Tuinwinkel) op de website van Volkstuinvereniging Levenslust die beide naar een Pdf document gaan.

Via Pagina Menu
Tot nu toe spraken we over het activeren van Externe URL via Pagina invoer. Je kan Externe URL echter ook activeren via Beheer > Pagina's maken > Pagina Menu. Hier zit echter een verschil in met het maken van Externe URL via Pagina invoer. Als je een menu pagina maakt via Pagina Menu dan wordt deze in een appart blok onder je andere menu's (als die er zijn) getoont en alleen op de voorpagina van je hoofdsite of de voorpagina van je Thema site (als je die hebt). Een voorbeeld hiervan is het blok op de voorpagina van de website van Dutch CMS waar een aantal links zijn gemaakt via Pagina Menu > Externe URL naar een aantal sites die gemaakt zijn in Dutch CMS.

De tekst 'Enkele Dutch CMS Sites' (normaal gesproken na standaard installatie 'Bezoek ook:' kan aangepast worden via het taalbestand taalalgemeen.php in de map taalbestanden. Let er wel op dat als je hier wijzigingen maakt dat je deze noteert voor als je een upgrade doet naar een nieuwere versie van Dutch CMS zodat deze wijzigingen niet verloren gaan.

Natuurlijk kun je ook nu weer kiezen voor 'Activeer in dropdown menu' waardoor het toplevel van het dropdown menu de link naar de door jouw gekozen website of het door jouw gekozen bestand wordt:

Een voobeeld hiervan is de link naar het Fotoalbum op de website van Volkstuinvereniging Levenslust.

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS