22 maart 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Extra informatie Ontstaansgeschiedenis 11 februari 2009

Dutch CMS is vooral uit persoonlijke noodzaak geboren en een stukje frustratie met bestaande CMS systemen die niet deden wat ik nodig had voor mijn bestaande websites. Dit heeft geleid tot een uniek CMS.

Van Webdesign naar CMS

Vanaf 2005 begon ik de mogelijkheden van de programmeertaal PHP te verkennen na al wat jaartjes websites gemaakt te hebben in HTML. Omdat ik toen nog niet wist hoe je een verbinding met een database moest maken en wat je allemaal kon met PHP ben ik begonnen met een bestaande CMS te gebruiken genaamd PhpNuke. Hierdoor maakte ik kennis met de mogelijkheden van PHP en wat je allemaal kan met een CMS systeem.
De adressen van PhpNuke zagen (en zien) er ongeveer zo uit (een willekeurig adres:
http://phpnuke.org/modules.php?name=AvantGo&op=ReadStory&sid=8483
Naarmate ik meer leerde over PHP vond ik dat dat adres ook wel korter moest kunnen. Ik ben toen gaan kijken hoe de code van PhpNuke opgebouwd was en wist de code van PhpNuke zo aan te passen dat bovenstaand adres er zo uit ging zien: http://phpnuke.org?page=8483
En het nummer wist ik later nog te vervangen door een echte naam. Hierdoor zette ik mijn eerste stapjes in het programmeren in PHP en leerde ik ook een beetje hoe een CMS systeem in zijn werking zit. Later leerde ik via diverse websites dat PhpNuke zo lek was als een mandje als het ging om beveiliging tegen hackers. Een beter alternatief was RavenNuke met daarin ingebouwd NukeSentinal tegen hacker aanvallen.

Strakke Layout

Aangezien ik het op een gegeven moment helemaal zat was dat er telkens weer een update uitkwam van deze software of het nu Nuke was of RavenNuke waardoor ook mijn eigen wijzigingen weer verloren gingen vond ik het tijd om zelf een CMS in elkaar te zetten. Eentje die gewoon doet wat hij moet doen dus er een mooie schone strakke website mee maken zonder allerlei module blokken aan allerlei kanten wat je in heel veel CMS systemen ziet waardoor je overduidelijk ziet dat het gebasseerd is op een CMS systeem. Kijk maar is op http://phpnuke.org dan zie je meteen wat ik bedoel. Bij andere CMS systemen is dit gelukkig minder en is het design een stuk strakker.

Geen overkill

Ook zat ik niet te wachten op het ingebouwde PhpBB forum met een overmaat aan opties zoals avatars en smilies, prive berichten en een brei aan code en bestanden en ik zat ook niet te wachten op allerlei uitgebreide rechten systemen waardoor beheerders in kunnen loggen op een beheer pagina en maar een bepaald deel van de website mogen beheren en een andere beheerder weer andere rechten heeft tot een ander gedeelte. Ook was ik de chaotische PHP bron code helemaal zat en de slordige HTML output.

Wensen voor m'n eigen websites

De afgelopen jaren heb ik meerdere boeken bestudeerd over PHP en ook erg veel gelezen op het internet over PHP en security. Over dat onderwerp later een appart artikel want programmeren in PHP en veilig programmeren in PHP zijn toch wel twee verschillende dingen. Ik ben toen voor mezelf op een rij gaan zetten wat ik nodig had voor mijn CMS om er mijn bestaande websites op te kunnen draaien:

 1. Een CMS beveiligd tegen hackers.
 2. Duidelijke broncode begrijpelijk voor beginnende php'ers, althans als je het vergelijkt met de broncode van andere CMS systemen.
 3. Geen overbodige HTML en zoveel mogelijk opmaak via CSS bestanden.
 4. Schone url's
 5. Zo min mogelijk mappen of in ieder geval een duidelijke naamgeving van de mappen en niet zoiets als includes want dat kan van alles zijn.
 6. Uiterlijk volledig aanpasbaar via CSS stylesheets.
 7. Op een eenvoudige manier invoer van tekst door 1 of 2 personen met volledige rechten via een makkelijke beheerders pagina.
 8. De mogelijkheid om je website in het Nederlands of het Engels te maken of beide.
 9. De mogelijkheid om je website of deel van je website wachtwoord te beveiligen zonder daarbij gebruik te hoeven of kunnen maken van een .htpasswd bestand of allerlei JavaScript code.
 10. Een forum waarop je eerst moet inloggen voordat je de inhoud te zien krijgt.
 11. Een ingebouwde (WYSIWYG-Html) editor maar ook de mogelijkheid om deze uit te schakelen zodat je volledige HTML kan invoeren.
 12. Geschikt om te draaien op providers die PHP in safe mode hebben draaien zonder de mogelijkheid tot het gebruik van .htaccess bestanden zoals bijvoorbeeld dds en deds.
 13. Goede metatags, iedere pagina heeft een duidelijke titel in de titelbalk waardoor je pagina's duidelijk in Google komen.
 14. Een template wat er in iedere browser goed en hetzelfde of bijna hetzelfde (maar nogsteeds goed) uitziet en ook bij iedere resolutie zich aanpast aan het scherm. (Inmiddels aangepast naar 100% XHTML Strict !)
 15. Een teller die ook duidelijk registeeert waar de de bezoekers vandaan komen.
 16. Invoer van:
  Artikelen/Verslagen
  Belevenissen in de vorm van een Weblog maar zonder dat daar op gereageerd kan worden
  Veel Gestelde Vragen/Lezers Schrijven
  Woordenboek/Verklarende Woordenlijst
  Links/Aanbevolen websites
 17. Meerdere manieren waarop menu's kunnen worden weergeven.
 18. De mogelijkheid tot meerdere Thema sites op 1 website adres ieder met bovenstaande onderdelen weer opnieuw tot je beschikking.
 19. De mogelijkheid om je hoofdsite of Thema site op hun beurt ook weer onder te verdelen in meerdere levels.

De laatste twee kwamen voort uit het feit dat mijn bestaande websites ook al op die manier door mij ontworpen waren en maken Dutch CMS toch wel tot een uniek CMS die eenvoudig opgebouwd is maar uiteindelijk zeer geavanceerde mogelijkheden heeft.

Geboorte van Dutch CMS

Natuurlijk ging de ontwikkeling van Dutch CMS niet over 1 dag ijs. Er zit heel veel denkwerk in en soms om 1 dingetje voor elkaar te krijgen heb ik soms uren moeten lezen en zoeken voor een oplossing op diverse PHP hulpsites. Pas na heel veel testen, testen, aanpassingen en nog is testen was Dutch CMS geboren. Mede dankzij de input en feedback die ik gekregen heb tijdens het uitkomen van de eerste versies konden er snel fouten uit het CMS gehaald worden en verbeteringen aangebracht worden. Dit heeft er toe geleid dat de HTML XHTL Strict is gemaakt, dat de installatie sterk verbeterd is, er meer controle is tijdens de invoer van gegevens, er meer toelichting is bij de verschillende onderdelen, keuze uit 2 soorten dropdown menu's en dat er meer handleidingen geschreven zijn. Hiervoor iedereen hartelijk dank !
Het resultaat heb je voor je en kan gedownload worden. Als je de installatie stappen nauwkeurig volgt kun je Dutch CMS in een halfuurtje draaiende krijgen en kun je aan de slag. Door te kijken naar de websites die al draaien op Dutch CMS (voor zover mij bekend) in The Hall of Fame kun je zien welke mogelijkheden er al niet zijn met Dutch CMS.

Dutch CMS blijft

Inmiddels is Dutch CMS al weer minstens 3 jaar in de lucht en dat zal ook zo blijven want ik gebruik het CMS ook voor mijn eigen websites en voor het maken van websites voor andere mensen. Dit heeft ook geleid tot het programmeren van het Dutch CMS Fotoalbum en als ik of andere mensen dingen er in missen dan programmeer ik die er in als het binnen het oorspronkelijke idee past van Dutch CMS. Soms zijn het juist die net wat andere dingen zoals nu bv Externe URL die Dutch CMS net even wat anders maken. Overigens iets wat ik wel tegenkwam op een andere website waar iemand gelinkt had naar zijn fotopagina en hyves pagina tussen zijn gewone menu pagina's.

Momenteel ligt het geheel aan je eigen creativiteit door het aanpassen van de stylesheets en eventuele grafische middelen die je tot je beschikking hebt voor achtergrond plaatjes e.d. hoe mooi je website uiteindelijk wordt en welke inhoud erop komt. In ieder geval zijn bestaande websites (gewoon op de oude manier zonder PHP gemaakt) goed over te zetten naar Dutch CMS. Draait je website inmiddels ook op Dutch CMS laat het dan even weten in het Forum

Vriendelijke Groet,

A. L. / Dutch CMS

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS