24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
De Installatie van Dutch CMS 3. Installatie Handleiding 28 mei 2010

De installatie van Dutch CMS is opgeplitst in een aantal onderdelen:

CMS downloaden
Bestanden uitpakken
Gegevens invullen
Bestanden uploaden
SQL importeren in database

Mocht er iets mis gaan door het niet goed invullen van gegevens dan krijg je na installatie een installatie foutmelding met waar het probleem zit. Volg alle stappen rustig en nauwkeurig en je kunt in minder dan een half uur beginnen aan het opzetten van een mooie website.

Let op !

 1. Voor de duidelijkheid. Dutch CMS kan niet in een submap geinstalleerd worden dus altijd installeren in de www root. Dus NIET bv www.domeinnaam.nl/test of www.domeinnaam.nl/ftp of www.domeinnaam.nl/cms.
 2. De www root is niet persee de bovenste map want vaak bevinden er zich ook nog andere systeemmappen in je hostingruimte die je te zien krijgt met je ftp programma. Met de www map wordt in dit geval de eerste publieke map bedoeld. Hoe die map heet verschilt per provider. Enkele voorbeelden:
  www
  httpdocs
  public_html
  public/sites/www.domeinnaam.nl
  domains/domeinnaam.nl/public_html
  public_html/domeinnaam.nl
 3. Het kan gewenst zijn voor testdoeleinden of omdat er misschien nog een andere website draait in de www root om een tijdelijk subdomein aan te maken. Dat doe je via het control panel van je hostingprovider en dit subdomein noem je dan bv. cms dus dan wordt het adres: cms.domeinnaam.nl. Instructies daartoe om op dat control panel in te loggen heb je van je hostingprovider gekregen en instructies om een subdomein aan te maken vind je meestal op het control panel zelf of op de helppagina's van je provider. Na het aanmaken van een subdomein verschijnt er meestal automatisch een nieuwe map met dezelfde naam in je hostingruimte. Let op: die map wordt dan dus de "www root" van je subdomein. Meer informatie...
 4. Een andere optie is Dutch CMS eerst lokaal te installeren op de eigen pc of laptop door het gebruik van een webserver. Hiervoor zijn kant en klare pakketten beschikbaar. De support hiervoor is echter beperkt en ook dan geldt weer dat Dutch CMS niet in een submap geinstalleerd kan worden. Meer informatie...
 5. Verder: het is de bedoeling dat je de INHOUD van de map ftp-website overzet naar je www root dus NIET de map zelf.
 6. Hou je je niet aan punt 1 en punt 5 dan komen er diverse ONTERECHTE foutmeldingen zoals het ip adres wat niet ingevuld zou zijn terwijl het wel zo is en bv. dat de beheermap nog niet van naam veranderd is.
 7. Lees ook de Leesmij.txt bestandjes die meegeleverd zijn met de installatie!
 8. Lees ook de Installatie Tips!

Dutch CMS downloaden versie 2.0

 

 

Kies voor het zip bestand als je computer op Windows draait. Kies voor het tar.gz als je computer op Linux draait.

Bestanden uitpakken 

Pak een van de volgende bestanden uit: DutchCMSv2.0.zip of DutchCMSv2.0.tar.gz.
Je vind hierin 3 mappen en een aantal tekstbestanden. In plaats van deze volledige handleiding te gebruiken kun je Dutch CMS ook installeren aan de hand van de beknopte leesmij txt bestanden. De volgorde van installatie die daarin staat aangegeven is wat logischer dan in deze online handleiding.

ftp
sql
sql 1.9-2.0 (voor hen die overstappen van 1.9 naar 2.0)

Voorbereiding
Je website directory ook wel soms www root genoemd is altijd de onderste (laagste) map als je met je FTP programma naar je hostingprovider gaat. Die map kan www of httpdocs of public_html of html of www.naamdomein.nl of iets dergelijks heten. Dat verschilt helemaal per hostingprovider. In die map komen je HTML, PHP, Afbeeldings bestanden etc.

Met Dutch CMS is het bestand phpinfo.php meegeleverd (in de map ftp > ftp-website). Kopieer dit bestand met je FTP programma in je website directory en ga vervolgens in je browser naar dat bestand via
http://www.domeinnaam.nl/phpinfo.php

(vervang in bovenstaand voorbeeld uiteraard www.domeinnaam.nl door je eigen adres). Houdt je browservenster geopend op deze pagina want deze heb je zometeen nodig.

Gegevens invullen in connectdb.php

Ga naar de map ftp-bovenwebsite (in de map ftp) en open het bestand connectdb.php in je teksteditor. Gebruik om geen fouten te maken het liefst een editor met syntaxhighlighting (zie installatie tips)

Vul dan een aantal belangrijke gegevens in. Verander alleen de groene tekstgedeelten zoals hieronder aangegeven en verder niets dus ook geen ' ' weghalen.

Database verbindingsgegevens opgeven
Deze gegevens heb je van je provider gekregen.

$hostname = 'servernaam';
$username = 'gebruikersnaam';
$password = 'wachtwoord';
$database = 'databasenaam';

Prefix opgeven
Je kiest zelf een prefix. Deze mag je zelf kiezen. Deze naam komt VOOR je tabelnamen te staan in je database. Een ander woord voor prefix is voorvoegsel. Hiermee maak je onderscheid tussen de tabellen in je database die bij Dutch CMS horen en eventuele anders tabellen van andere programma's.

Noteer de gekozen prefix voor de volgende installatiestap !

$prefix = 'prefix';

Naam beheermap opgeven
Ook deze naam kies je zelf. Standaard met Dutch CMS meegeleverd heet je beheermap: 'beheer' maar je moet hem voor extra veiligheid ook een andere naam geven. Kies een niet makkelijk te raden naam maar wel makkelijk voor jezelf te onthouden.

$beheermap = 'naambeheermap';

Noteer de gekozen naam voor de beheermap voor de volgende installatiestap !

Gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op het beheerdersgedeelte
Ook deze kun je zelf kiezen. Zorg dat het niet iets voor de hand liggend is dus niet je voor of achternaam of iets wat te gokken is uit informatie die later te vinden is op je website.

$beheerdersnaam = 'gebruikersnaam';
$beheerderswachtwoord = 'wachtwoord';

Beheer ip adres opgeven
Bezoek de website http://www.whatismyip.nl en kopieer je ip adres en vul dat in bij ipadres

$beheerdersips = array('ipadres');

Ga je de website samen met iemand anders onderhouden dan kun je hier 2 of meer ip adressen opgeven op de volgende manier:

$beheerdersips = array('ipadres1', 'ipadres2');

Sla de wijzigingen op !

Tussenstap: connectdb.php uploaden boven je website directory en relatief pad bepalen

Ga met je browser naar het bestand phpinfo.php zoals aangegeven bij het gedeelte genaamd Voorbereiding. Daar vind je bovenaan je volledige relatieve serverpad. Je moet dan de laatste 2 delen weglaten dus phpinfo.php en het gedeelte daarvoor wat de naam is van je website directory.

Plaats het bestand connectdb.php met je FTP programma een of meer mappen BOVEN je website directory en bepaal het relatieve pad wat daarmee overeenkomt. Noteer dit pad voor zometeen !

Gegevens invullen in cmskern.php

Open het bestand cmskern.php in je teksteditor. Je vindt dit bestand in de map phpscripts.

Website adres opgeven
Vul je domeinnaam in tussen de ' ' zonder http:// ervoor en zonder / erachter dus met notatie bv www.domeinnaam.nl
Heb je een subdomein dan subdomein.domeinnaam.nl
Test je Dutch CMS lokaal vul dan (meestal) localhost in

$domeinnaam = 'www.domeinnaam.nl';

Relatieve serverpad opgeven naar connectdb.php
Vul tussen de ' ' het relatieve serverpad op naar het bestand connectdb.php. Zorg dat het relatieve pad begint en eindigd met een /  ( tenzij je lokaal / op een Windows PC installeert dan begint het met C:/ of soms C:\ ).

$relatiefpad = '/relatiefpad/';

Schone url
Met Dutch CMS is een .htaccess bestand meegeleverd. De code in dat bestand zorgt ervoor dat index.php uit de adresregel wordt gehaald. Kun je bij je hostingprovider GEEN gebruik maken van .htaccess bestanden vul dan 0 in. Anders gewoon de 1 laten staan en zorgen dat het .htaccess bestand zich in je website directory bevindt.

$schoneurl = 1;

Sla de wijzigingen op !

Tussenstap: Wijzig de naam van de map beheer in je zelfgekozen naam voor de beheermap

Bestanden uploaden

Ga met je FTP programma naar je webruimte bij je hostingprovider en kopieer de mappen en bestanden die zich IN de map ftp > ftp-website bevinden in de map op de server waarin je deze van je provider moet zetten (dus niet de map ftp-website zelf mee kopieren). 

+

Zorg dat de map afbeeldingen bestandsrechten (chmod) 755 heeft. Zorg dat de map cache bestandsrechten (chmod) 755 heeft. De map cache staat in je beheermap en dan pdw_file_browser.
Het wijzigen of bekijken van bestandsrechten doe je met je ftp programma (in filezilla met de rechtermuisknop).
Het kan zijn dat je niks hoeft te wijzigen als de maprechten al automatisch staan ingesteld op 755.
Dit is alleen van toepassing bij installatie op de server dus niet bij lokale installatie op een windows pc.

SQL importeren in database

Prefix vervangen
Open het bestand dutchcmsv2.0sql.sql in de map sql en vervang met zoeken en vervangen prefix door de naam van je zelfgekozen prefix. Het is wel aan te raden dit echt te doen met zoeken en vervangen anders ga je er ongetwijfeld eentje missen. Je vindt zoeken en vervangen in je teksteditor in het menu Bewerken > Vervangen of Engels Edit > Replace.

Sla de wijzigingen op !

SQL bestand importeren in je database
Log in op phpMyAdmin, de tool om je database te beheren. Het adres daarvan heb je van je provider gekregen.

Zet je MySQL verbindingscollatie op utf8_unicode_ci.

Klik aan de linkerant op je database. Klik vervolgens op Handelingen en kies rechtonder bij Collatie weer voor utf8_unicode_ci en klik op Start.

Kies links je database en ga vervolgens naar importeren en blader naar bovengenoemd sql bestand.

Kies bij Karakter set van het bestand: utf8

Klik onderaan op Start (= importeren).

Alle tabellen worden geimporteerd en je website is klaar voor gebruik.

Kijk of Dutch CMS goed geinstalleerd is

Ga met je browser naar je website en kijk of Dutch CMS goed geinstalleerd is. Als er bepaalde foutmeldingen zijn volg dan de aanwijzingen op het scherm. Kijk bij andere problemen bij de installatietips en loop alles nogmaals na en controleer op schrijffouten of verkeerd ingevulde gegevens. Dutch CMS kan niet in een submap worden geinstalleerd. Als alles wel goed is ingevuld zie je een welkomsboodschap.

Ga nog 1 keer met FTP naar je website directory en verwijder het bestand phpinfo.php.

Eerste stappen na installatie

Bezoek de pagina: Eerste stappen na installatie

Heb je vragen meld je dan aan voor het Forum.

Wil je op de hoogte blijven ? Meld je dan aan op de voorpagina van Dutch CMS voor de Dutch CMS Nieuwsbrief.

Zie ook de pagina met installatietips waarop je aanvullende informatie kan vinden op de verschillende installatiestappen en informatie toegespitst op diverse hostingproviders.

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS