22 maart 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
  Installatie Handleiding 1.7 2 februari 2009

Online installatie handleiding

1. Download Dutch CMS versie 1.7
Klik hier om Dutch CMS te downloaden !

Kies voor het zip bestand als je computer op Windows draait. Kies voor het tar.gz als je computer op Linux draait.

2. Bestanden uitpakken 

Pak een van de volgende bestanden uit: DutchCMSv1.7.zip of DutchCMSv1.7.tar.gz.
Je vind hierin 2 mappen:

ftp
sql

3. Bestanden naar je hostingprovider kopieren

Ga met je FTP programma naar je webruimte bij je hostingprovider en kopieer de mappen en bestanden die zich IN de map ftp bevinden in de map op de server waarin je deze van je provider moet zetten (dus niet de map ftp zelf mee kopieren). Die map kan www of httpdocs of public_html of html of www.naamdomein.nl of iets dergelijks heten. Dat verschilt helemaal per hostingprovider.
LET OP ! Kopieer alles BEHALVE de map upperdir !

4. Het bestand connectdb.php invullen en uploaden

Ga naar de map upperdir op je pc en open het bestand connectdb.php in je teksteditor.

Vul dan een aantal belangrijke gegevens in. Verander alleen de groene tekstgedeelten zoals hieronder aangegeven en verder niets dus ook geen " " weghalen.

Database verbindingsgegevens opgeven

$hostname = "servernaam";
$username = "gebruikersnaam";
$password = "wachtwoord";
$database = "databasenaam";

Prefix opgeven
Je kiest zelf een prefix. Deze mag je zelf kiezen. De prefix komt voor je tabelnamen te staan in je database. Noteer deze voor later.

$prefix = "prefix";

Naam beheermap opgeven
Ook deze naam kies je zelf. Kies een niet makkelijk te raden naam maar wel makkelijk voor jezelf te onthouden. Noteer deze voor later.

$beheermap = "beheer";

Gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen op het beheerdersgedeelte
Ook deze kun je zelf kiezen. Zorg dat het niet iets voor de hand liggend is dus niet je voor of achternaam of iets wat te gokken is uit informatie die later te vinden is op je website.

$beheerdersnaam = "administrator";
$beheerderswachtwoord = md5("password");

Beheer ip adres opgeven
Bezoek de website http://www.whatismyip.nl en kopieer je ip adres en vul dat in bij ipadres

$beheerdersips = array("ipadres");

Ga je de website samen met iemand anders onderhouden dan kun je hier 2 of meer ip adressen opgeve op de volgende manier:

$beheerdersips = array("ipadres1", "ipadres2");

Sla de wijzigingen op.

Plaats dit bestand vervolgens met FTP BOVEN de root van je website op de server bij je hostingprovider. De root van je website is de uiteindelijke map waar je website bestanden inkomen en bij stap 2 alles in gekopieerd hebt. Het bestand connectdb.php moet een of meer mappen daarboven geplaatst worden. Extra uitleg daarover op de pagina met installatietips:
http://www.dutchcms.nl/handleiding/installatietips

5. Het bestand mijnfuncties.php invullen en uploaden

Open het bestand mijnfuncties.php in je teksteditor. Je vindt dit bestand in de map phpscripts. Je moet daar op 2 plaatsen nog gegevens opgeven. Deze gegevens staan momenteel op een nogal ongelukkige plaats helemal onderaan in dit bestand maar dit zal in Dutch CMS versie 1.8 verbeterd worden.

Website adres opgeven
Ga naar regel 590 en verander zoals in onderstaand voorbeeld is te zien www.domeinnaam.nl in je eigen domein of subdomeinnaam. Momenteel staat er nog webruimte.naamprovider.nl in het bestand en ook dit zal verbeterd worden in versie 1.8. Zorg dat er geen http:// voor staat en ook geen / na .nl of .com

$toegestanepaden = array('www.domeinnaam.nl', 'localhost');

Relatieve serverpad opgeven naar connectdb.php
Ga naar regel 636 en vervang relatiefpad door jouw hostingprovider serverspecifieke relatieve pad naar het bestand connectdb.php.

 require_once('/relatiefpad/connectdb.php');

Met Dutch CMS is het bestand phpinfo.php meegeleverd. Dit bestand heb je bij stap 2 gelopieerd naar je hostingprovider. Ga in je browser naar dat bestand via http://www.domeinnaam.nl/phpinfo.php (vervang in bovenstaand voorbeeld uiteraard www.domeinnaam.nl door je eigen adres) en ga helemaal naar onderen op die pagina naar Environment of naar PHP Variables en zoek naar SCRIPT_FILENAME. Daar vind je het relatieve pad maar dit moet je vervolgens aanpassen naar de locatie van het bestand connectdb.php. Extra uitleg daarover op de pagina met installatietips:
http://www.dutchcms.nl/handleiding/installatietips

Sla de wijzigingen op en kopieer met FTP het bestand mijnfuncties.php op je server naar in de map phpscripts en vervang het oude door het nieuwe (ingevulde) bestand.

6. Pefix aanpassen in het SQL bestand en het SQL bestand importeren in je database

Prefix vervangen
Open het bestand dutchcmsv1.7sql.sql in de map sql en vervang met zoeken en vervangen prefix door de naam van je eigen prefix. Deze heb je bij stap 3 genoteerd. Het is wel aan te raden dit echt te doen met zoeken en vervangen anders ga je er ongetwijfeld eentje missen. Je vindt zoeken en vervangen in je teksteditor in het menu Bewerken > Vervangen of Engels Edit > Replace.

Sla de wijzigingen op.

SQL bestand importeren in je database
Log in op phpMyAdmin, de tool om je database te beheren. Het adres daarvan heb je van je provider gekregen.
Zet je MySQL verbindingscollatie op utf8_unicode_ci.
Klik aan de linkerant op je database. Klik vervolgens op Handelingen en kies rechtonder bij Collatie voor utf8_unicode_ci en klik op Start.
Kies links je database en ga vervolgens naar importeren en blader naar bovengenoemd sql bestand.
Kies bij Karakter set van het bestand: utf8
Klik onderaan op Start (= importeren).

Alle tabellen worden geimporteerd en je website is klaar voor gebruik.

7. Kijk of Dutch CMS goed geinstalleerd is

Ga naar je websiteadres en kijk of Dutch CMS goed geinstalleerd is. Als er bepaalde foutmeldingen of een wit scherm zijn kijk dan bij installatietips. Loop alles nogmaals na en controleer op schrijffouten of verkeerd ingevulde gegevens. Kijk ook of je relatieve pad wel klopt met de locatie van bestand connectdb.php. Dutch CMS kan niet in een submap worden geinstalleerd. Als alles wel goed is ingevuld zie je een welkomsboodschap.

8. Naam beheermap wijzigen en phpinfo verwijderen

Ga nog 1 keer met FTP naar je server en vervander de naam van de beheermap beheer in je  zelfgekozen naam voor de beheermap zoals opgegeven in het bestand connectdb.php. Verwijder ook het bestand phpinfo.php.

Zie ook de pagina met installatietips waarop je aanvullende informatie kan vinden op de verschillende installatiestappen en informatie toegespitst op diverse hostingproviders:
http://www.dutchcms.nl/handleiding/installatietips

9. Eerste stappen na installatie

Bezoek de pagina: Eerste stappen na installatie

Heb je vragen of wil je de Dutch CMS nieuwsbrief ontvangen meldt je dan aan voor het Forum.

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS