24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
De Installatie van Dutch CMS 4. Installatie Tips 19 februari 2010
 

Zie aanvullend op deze tips ook de Veel Gestelde Vragen > Installatie

Tip. Gebruik een Editor met syntax highlighting

Gebruik voor het bewerken van de PHP installatie bestanden bij voorkeur een tekst editor met syntax highlighting. Een goed programma wat je hiervoor makkelijk even kan installeren is het gratis programma PSPad of het gratis programma Codelobster. Je ziet dan ook beter wat commentaar/toelichting is in een PHP bestand en wat code is waardoor je minder fouten maakt en duidelijker ziet waar je moet wezen. Je kunt met deze programma's ook na de installatie je CSS bestanden bewerken en bv ook kleuren vervangen in meerdere bestanden tegelijkertijd. Om het verschil te laten zien:

PHP code in Kladblok:

PHP code in PSPad:

CSS in Kladblok

CSS in PSPad

 

Tip. Opgeven database gegevens

In het bestand connectdb.php moet je je database gegevens opgeven. Deze heb je als het goed is van je provider gekregen per e-mail. Ook als je zelf je database kan aanmaken via bv een Plesk/Helm/DirectAdmin controlpannel bij je provider krijg je meestal een bevesiging met de gegevens daarin per e-mail toegestuurd.

In het bestand connectdb.php zie je de volgende gegevens staan:

$hostname = 'servernaam';
$username = 'gebruikersnaam';
$password = 'wachtwoord';
$database = 'databasenaam';

In bovenstaand voorbeeld moet je de woorden servernaam, gebruikersnaam, wachtwoord en databasenaam vervangen door je eigen gegevens maar de wel ' ' eromheen laten staan.

Uitleg hostname
Andere benamingen voor hostname zijn "locatie database server" of "servernaam" of "host" en meestal is dit localhost maar soms ook niet en is het bijvoorbeld db.jouwdomein.nl .
Uitleg username/password
Username is de gebruikersnaam die hoort bij de database. Het wachtwoord is het wachtwoord behorende bij die gebruikersnaam.
Uitleg database
Database is de naam van je database. Soms zijn de username en de databasenaam hetzelfde wat misschien wel verwarrend kan werken.

Mocht je twijfelen over de gegevens kijk dan in je controlpannel bij je provider of in die e-mail waar die gegevens instaan. Kom je er nog niet uit log dan in op phpMyAdmin maar om dat te doen zul je toch je gebruikersnaam en wachtwoord moeten weten. In ieder geval kun je dan in phpMyAdmin aan de linkerkant je databasenaam zien en rechts op het hoofdscherm je servernaam. Kom je er dan nog niet uit zoek dan even op de helpdeskpagina's van je provider of neem contact met hen op.

Tip. Het bestand phpinfo.php

Maak gebruik van het met het CMS meegeleverde bestand phpinfo.php. Je hebt dit bestand nodig voor het bepalen van je relatieve pad ook wel het serverpad genoemd maar je kan er ook andere informatie uithalen.

PHP versie
Krijg je bv na installatie gelijk een foutmelding met daarin het woord htmlpurifier ergens in de foutmelding dan kun je de klok erop gelijkstellen dat je provider draait op PHP 4 ipv 5. Als je vervolgens naar het bestand phpinfo.php gaat via jouwdomein/phpinfo.php is het eerste wat je ziet bovenaan de PHP versie.

Voorbeeld:

Als daar dus als eerste getal een 4.nogwat staat dan draait de server dus op PHP 4. Als dat het geval is kijk dan op de help/faq pagina's van je provider of je dit zelf kan veranderen in PHP 5 en zo niet neem dan contact op met je provider hierover.

Wit scherm
Heb je een wit scherm dan kan dit er aan liggen dat foutrapportage standaard uitgeschakeld is door je provider. Je komt hier achter door op de pagina http://jewebsiteadres/phpinfo.php te gaan naar Configuration > PHP Core en dan te zoeken naar display_errors. Kijk of daar On of Of staat. Staat er Of dan moet je provider een manier bieden dat je die zelf op On kan zetten via het controlpannel bijvoorbeeld of door het aanmaken van een php.ini bestand. Zoek ook hiervoor dan naar informatie op de help/faq pagina's van je provider en neem desnoods contact met ze op hierover.

Als Dutch CMS met suces is geinstalleerd verwijder dan het bestand phpinfo.php weer van de server !

Problemen met het .htaccess bestand

Als je gebruik mag maken van .htaccess bestanden zet dan in het bestand cmskern.php (in de map phpscripts) schoneurl op 1. Twijfel je of het kan probeer het dan gewoon. Als je daarna na installatie klikt op bv Faqs of Links en je krijgt dan als melding "pagina kan niet weergegeven worden" probeer dan nog het volgende:

Open het .htaccess bestand en verander in de laatste regel:

RewriteRule ^(.*)$ index.php/$1 [L]

naar

RewriteRule ^(.*)$ index.php?$1 [L]

Dus de laatste / veranderen in een ?

Vervolgens heb je drie opties nadat je terug gaat naar je website naar je beginadres ! en de pagina hebt ververst. Klik vervolgens weer op Faqs of Links:

A. Alles werkt en je ziet de Faqs of Links pagina
B. Je wordt terug geredirect naar je beginadres. Zo ja doe dan het volgende:

Open vervolgens het bestand security.php in de Dutch CMS map phpscripts en ga naar onderen naar regel 406. Daar zie je nu:

 //2
 foreach($secstukjes2 as $seckey2 => $secstukje2) {
 // Als php tekens in voorkomen zoals ? =
 if (preg_match($regex1, $secstukje2)) {
 // Als die niet aan het patroon ?C=D;O=A voldoen
 if (!preg_match($regex2, $secstukje2)) {
 // redirect dan naar index
 header( 'refresh: 0; url='.$abspad);
 die();
 }
 }
 }

Let op, daarboven en onder staan een zelfde soort blok code maar dan met nummer 1 en daaronder met nummer 3 dus zorg dat je blok 2 hebt. Maak alleen dat stuk code incatief door voor iedere regel // te zetten (of verwijder het blok in z'n geheel).

 //2
 //foreach($secstukjes2 as $seckey2 => $secstukje2) {
 // Als php tekens in voorkomen zoals ? =
 //if (preg_match($regex1, $secstukje2)) {
 // Als die niet aan het patroon ?C=D;O=A voldoen
 //if (!preg_match($regex2, $secstukje2)) {
 // redirect dan naar index
 //header( 'refresh: 0; url='.$abspad);
 //die();
 //}
 //}
 //}

C. Je krijgt de Apache melding: "Kan de webpagina niet vinden" of iets dergelijk in het Engels met HTTP 404 fout dan weet je dat het niet werkt en zet je in cmskern.php schoneurl weer op 0.

Bekende aanpassingen

Hier volgt een lijst van hostingproviders waar Dutch CMS op geinstalleerd is met daarbij aangegeven of de installatie zonder problemen verloopt of dat er aanpassingen nodig zijn bij de provider bv overschakelen naar PHP 5. Het is geenzins reclame of een aanbeveling voor een bepaalde provider. Dat mag je helemaal zelf bepalen alhoewel je wel hier kunt kijken voor tips. Staat jouw provider er niet bij en je hebt Dutch CMS geinstalleerd laat het dan (als je wilt) even weten in het Forum en vertel of de installatie vlekkeloos verliep of dat je bv error_reporting aan moest zetten of bv zelf moest instellen via een control pannel of .htaccess bestand dat je PHP 5 wilde gebruiken ipv PHP 4. Kon je wel of niet boven je website directory het bestand connectdb.php plaatsen etc. Als iedereen hier aan meehelpt krijgen we een zo groot mogelijk overzicht waarmee iedereen dan goed geholpen is !

Als er een plusje achter staat wil het zeggen dat je een of meer extra stappen moet volgen. Je kunt dan klikken op de naam van de hostingprovider om te zien wat je extra moet doen naast de standaard installatie van Dutch CMS. Soms staan er ook tips bij die te maken hebben met de normale installatie van Dutch CMS maar dan toegespitst op de situatie bij deze hostingprovider.

Hostingprovider  
e-dentify.nl
Flexwebhosting.nl
GetHost.nl
Hosting2Go.nl
MijnDomein.nl
Neostrada
One.com
Starthosting.nl
WebReus.nl
XXL Webhosting

Tip. Forumhulp

Je bent meer dan welkom om met je vragen op het forum te komen. Als het over de installatie gaat zorg dan wel dat je al deze tips goed hebt gelezen en voor infomatie zelf al gezocht hebt bij je provider op de help/faq pagina's. Zorg er ook voor dat je geen fouten hebt gemaakt tijdens het invullen van de juiste gegevens. Loop alles dus nogmaals na. Let erop dat je geen comma's, aanhalingstekens, puntcomma's etc verwijderd uit de PHP pagina's tijdens het invullen van de gegevens. Ga ook geen dingen zitten veranderen die niet veranderd moeten worden en vul de gegevens in op de juiste plaats wat het makkelijkst te zien is al je zoals hierboven aangegeven een kladblokeditor met syntax highlighting gebruikt. Als je je vraag plaatst in het forum vermeld dan je website adres. Zorg dat het bestand phpinfo.php online staat en vermeld ook de naam van je provider en kopieer eventuele foutmeldingen in het bericht. Er wordt dan samen naar het probleem gekeken.

Zie aanvullend op deze tips ook de Veel Gestelde Vragen > Installatie

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS