25 februari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
 
Handleiding Dropdown Menu 1. Introductie 23 september 2009
 

Dit is een handleiding voor gebruikers van het CMS systeem Dutch CMS. Kom je via Google op deze pagina en zoek je een goed dropdown menu kijk dan is naar het GRC's Script-Free Pure-CSS Menuing System waar dropdown menu 2 in deze handleiding op gebasseerd is. 

Allereerst even kort wat dingen op een rij over de nieuwe dropdown menu's. Nadat je de verschilende screenshots ziet en de menu's verder in detail besproken worden zal alles vanzelf duidelijk worden. De menuteksten die in deze handleiding gebruikt zullen worden zoals bestuur en vereniging of menutitels afkomstig van de Dutch CMS website zijn volledig willekeurig en dienen alleen ter verduidelijk van de mogelijkheden van de dropdown menu's.

Twee soorten dropdown menu's

Allereerst een korte uitleg van de nieuwe dropdown menu's. Het eerste dropdown menu is, voor gebrek aan een beter woord, een uitklap menu. Er moet eerst geklikt worden op een hoofdmenu item en dan verschijnen uitgeklapt de submenu items van links naar rechts. Het tweede dropdown menu is een echt drop-down menu. Je gaat met de muis over een hoofdmenu item en dan zie je de submenu items eronder verschijnen. In het verdere gedeelte van deze handleiding zullen deze dropdown menu's aangeduid worden als dropdown menu 1 en dropdown menu 2. Zo heten ze ook in het beheerdersgedeelte.

Beide dropdown menu's hun eigen mogelijkheden

Beide dropdown menu's hebben zo hun charmes, mogelijkheden en beperkingen. Dropdown menu 1 is meer bedoeld voor langere menu titels en dropdown menu 2 meer voor kortere titels. Hier zie je 2 voorbeelden, eerst van dropdown menu 1 en dan met dezelfde titels maar dan is er gekozen voor dropdown menu 2. Je zult zien dat de titels als je kiest voor dropdown menu 2 veel te lang zijn.

Dropdown menu 1 (uitklap menu)

Zelfde menu titels - Dropdown menu 2 (drop-down menu)

Je zult dus zelf moeten bepalen aan de hand van de inhoud van je website welk menu je het handigst en het mooist vindt om te gebruiken en aan de hand daarvan ook bepalen of je iets langere of korte titels gaat gebruiken. Het maakt voor de aanvakelijke opbouw van het menu niet uit als je nog niet weet welk dropdown menu je gaat gebruiken want je kan heel makkelijk op het beheerdersgedeelte switchen tussen de verschillende menu's en gelijk op je website zien (door de pagina te verversen/herladen) wat de verschillen zijn.

Vullen met pagina's of volledige onderdelen

Zoals je misschien al weet is Dutch CMS opgebouwd uit verschillende onderdelen. In andere CMS systemen worden ze vaak aangeduid als modules. De onderdelen van Dutch CMS zijn Normale Pagina's, Weblog, Woordenboek, Faq's, Links en Forum. Je bepaald zelf via het beheerdersgedeelte > Thema instellingen welke onderdelen je activeert en gaat gebruiken voor je website. In geval van de nieuwe dropdown menu's heb je de mogelijkheid om in 1 keer een volledig onderdeel te activeren in het dropdown menu.

Om verwarring te voorkomen. Het gaat hier om een ander soort activeren dan het activeren van een onderdeel op zich waardoor het gebruik kan gaan worden op je website. Nee, hier wordt met activeren 'hangen' bedoeld. Je vindt het onder het kopje weergave. Je geeft aan dat het gehele onderdeel in het dropdown menu moet komen en het gehele onderdeel met al haar bijbehorende pagina's worden dan in het dropdown menu gehangen. Dit is met uitzondering van het onderdeel Normale Pagina's. Daar is iets bijzonders mee aan de hand. Via Normale Pagina's kun je namelijk een volledig pagina menu met alle bijbehorende pagina's in het dropdown menu hangen en vervolgens nog een pagina menu maken met bijbehorende pagina's en die ook in het dropdown menu plaatsen etc etc. Je doet dit door te gaan naar Beheer > Pagina's maken > Pagina menu en dan een vinkje te zetten bij "Activeer in dropdown menu". Hiermee is de functionaliteit van het onderdeel Normale pagina's dus gesplitst in het maken van menu's in het menublok en het maken van menu's in het dropdown menu.

Een combinatie kan ook, dus een aanntal pagina's gemaakt via het ondereel Normale Pagina's en daarnaast een aantal geactiveerde onderdelen. Je mag het dus helemaal zelf weten maar hierdoor heb je dus juist heel veel mogelijkheden om het dropdown menu volledig naar je eigen wensen in te richten. Hieronder een screenshot waarbij de Pagina Menu's Gebruikershandleidingen, Technische Handleidingen en de Onderdelen Faq's, Links en Forum zijn geactiveerd in het dropdown menu met als voorbeeld het dropdown menu 1 en iemand die geklikt heeft op de Links link.

Beheer van de dropdown menu's

Als je naar het beheerdersgedeelte gaat vindt je vanaf Dutch CMS versie 1.7 een nieuwe mogelijkheid op het beheerdersgedeelte genaamd Dropdown menu. Je kunt daar je dropdown menu kiezen, per dropdown menu een aantal extra instellingen opgeven en de losse pagina's of volledige onderdelen sorteren in de door jouw gewenste volgorde.

Als je voor het eerst hierheen gaat zul je zien dat er staat: "Er zijn onderdelen of paginamenu's geactiveerd in het dropdown menu".

Pas als het systeem detecteerd dat je een onderdeel of een pagina menu geactiveerd hebt in het dropdown menu krijg je hier de mogelijkheid voor het beheer ervan. Er komt dan in plaats van bovengenoemde melding een link genaamd "Dropdown instellingen".

In de volgende hoofdstukken van deze handleiding gaan we stap voor stap een dropdown menu opbouwen.

Naar hoofdstuk 2 >>

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS