22 maart 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
  Dutch CMS versie 1.5 26 mei 2009
 
Nieuwe versie van Dutch CMS - 100% XHTML Strict
Dutch CMS versie 1.5 is uit. De voornaamde rede van deze upgrade was het verzoek uit het forum om Dutch CMS 100% XHTML Strict te maken. Dit houdt in dat hij dan beter geschikt is ook voor mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van "voelbare" braille-readers.
 
Een citaat over XHTML:
"XHTML betekent EXtensible HyperText Markup Language en het is de opvolger van HTML 4.01 .
XHTML zal uiteindelijk HTML gaan vervangen en daarom is het belangrijk om de pagina's die je vanaf nu gaat maken te schrijven in XHTML code en de oude pagina's die je al hebt gemaakt om te zetten naar geldig XHTML. Gelukkig lijkt XHTML erg veel op HTML en is het vrij eenvoudig om deze nieuwe markup language onder de knie te krijgen. Je moet XHTML vooral zien als een strengere en schonere versie van HTML."
Bron:
http://www.mijnhomepage.nl/xhtml/overxhtml.php
 
Er kwam nogal wat bij kijken om het helemaal 100% XHTML Strict te maken omdat er dan allerlei regeltjes zijn waar je je aan moet houden waardoor je bepaalde HTML niet meer mag gebruiken en moet verplaatsen naar Css. Hier een aantal voorbeelden:
Een afbeelding mag geen border="waarde" hebben, dat moet met css.
Een afbeelding moet altijd een toelichting hebben met alt="toelichting".
Een afbeelding mag geen align hebben voor uitlijning, moet ook met css, zelfde geldt voor de cellen van een tabel.
dde welbekende font tag mag niet meer gebruik worden, moet met span nu.
Aals je div gebruikt mag je geen meerdere div met dezelde id op 1 pagina hebben.
enz enz
Volledig verslag hiervan komt nog op de Thema website over Php en Html
 
De nieuwe versie van Dutch CMS is 100% XHTML Strict aan de openbare zijde dus overal waar een bezoeker van je website kan komen. Het beheerders gedeelte is nog normaal HTML/XHTML Transitional. Dat zou namelijk nog wel wat dagjes kosten om dat volledig XHTML Strict te maken en staat dus voor versie 2 op de planning.
 
Overstappen van versie 1 naar versie 1.5
Wat moet je doen om over te stappen van versie 1 naar versie 1.5 ?
 
stap 1 - Opnieuw downloaden en uitpakken
 
stap 2 - Nieuwe bestanden met Ftp kopieren naar de server en de oude ALLEMAAL vervangen.
Dit betreft ook het bestand mijnfuncties.php waar je website adres en je relatieve pad onderaan in staan. Zet die informatie dus eerst even over van je oude mijnfuncties.php bestand naar je nieuwe mijnfuncties.php bestand voordat je alles naar de server kopieert. Om welke stappen het ookal weer ging kun je lezen in het bestand mijnfuncties.php zelf bij "2 INSTALLATIE STAPPEN".
Wat NIET hoeft is: de bestanden in de map upperdir en het SQL bestand. Die zijn NIET gewijzigd.
 
stap 3 - Ingevoerde gegevens bewerken openen en gelijk weer opslaan
De derde stap is dat je als je al gegevens hebt ingevoerd in via Dutch CMS in je database via het beheerdersgedeelte dat je deze gegevens even opnieuw door de Editor haalt en opslaat. Dat is alleen als je gebruik maakt van de TinyMCE Editor. Je hoeft dus niks te wijzigen. Gewoon selecteren in de dropdown menus en op bewerken klikken. Vervolgens weer opslaan. Wat er dan gebeurt is dat de eerste p om je tekst heen vervangen wordt door <p waardoor je bovenmarges kloppen. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld je welkomswoord dus de introductie tekst op je voorpagina.
ALs je de TinyMCe editor standaard uitgeschakeld hebt staan en zelf html invoert ben je er zelf verantwoordelijk voor uiteraard dat dit correcte XHTML Strict is. Allerlei handige links over XHTML Strict vind je wel uiteraard op de Dutch CMS website en je mag ook mijn hulp vragen in het Forum want ik heb me er behoorlijk in verdiept de afgelopen weken. Eerst werkte ik ook op deze manier maar nu heb ik een tijd de Editor gebruikt en dat is toch wel makkelijk. De Tiny MCE Editor is nu zo geconfigureerd dat hij volledig XHTML Strict genereert. Dat was niet het geval dus de nodige hacks moesten wel aangebracht worden.
 
stap 4 - Css aanpassen
Vanwege de overstap naar XHTML Strict moesten op diverse plaatsen <font class= vervangen worden door <div id=. Dit heeft tot gevolg dat in de Css bestanden een .nogwat veranderd moest worden in een #nogwat. Ook is er op nog Css toegevoegd zodat je nog meer controle hebt over het uiterlijk en de layout van je CMS. Alle wijzigingen zijn in een Pdf-bestand te vinden genaamd
changelog_css.pdf. Heb je dus al wijzigingen gemaakt in je Css dan moet dus het changelog erbij pakken om te kijken waar je aanpassingen moet maken. Zijn het nog niet zoveel wijzigingen dan is het makkelijker om even overnieuw te beginnen. Het is wel de bedoeling dat er nu NIET in een volgende versie weer Css gewijzigd wordt door mij want alles is nu met een Css class of id gedefinieerd en XHTML Strict. Daar hoef je je dus geen zorgen over te maken. Je kunt van hartelust je layout gaan aanpassen en aan de slag gaan met Dutch CMS.
Heb je het template bestand aangepast (dutchcms.php) dan moet je die wijziginen ook doorvoeren in het nieuwe template bestand want ook daar zijn wijzigingen in aangebracht. Zo is o.a. is de font tag vervangen door de span tag en zijn de cel breedtes verplaatst naar het Css bestand.
 
Tot zover de overstap van Dutch CMS versie 1 naar versie 1.5 !
 
Algemene wijzigingen in Dutch CMS
Ondertussen zijn er ook wat algemene wijzigingen aangebracht in Dutch CMS waardoor het toch wel een versie 1.5 genoemd mag worden. Dit zijn onder andere:
Update en aanpassing van de Tiny MCE Editor voor XHTML Strict. Alleen de spellingscotrole wordt nog aan gewerkt en komt nog een simpele update voor (dus geen 4 stappen plan).
De tekstvakken voor invoer op het beheerdersgedeelte zijn hoger gemaakt voor meer overzicht.
Verder zijn er verbeteringen aangebracht aan de Metatags in de header, in de teller, aan de statistieken pagina en aan het Forum en is er een nieuw taalbestand toegevoegd in de map phpscripts (taalalgemeen) waardoor je volledige controle hebt over de systeem-tekst op je site. Bijvoorbeeld Registreren kun je dan veranderen in Lid worden, het is maar een voorbeeld.
Als laatste is er een favi incoontje toegevoegd. Dit icoontje zie je in je favorieten als iemand zijn site daaraan toevoegd en daarna ook in de adresbalk. Het is nu een Dutch CMS icoontje maar je kunt met een willekeurg plaatje op deze site: http://www.html-kit.com/favicon/ zelf een icoontje maken voor je site.
Een volledig overzicht van de wijzigingen met specificatie vind je in het changelog genaamd changelog_algemeen.pdf.
 
In versie 2 van Dutch CMS
In de volgende versie van Dutch CMS zal de nadruk liggen op het beheerders gedeelte. Bijvoorbeeld het kunnen verwijderen van pagina's maar ook bijvoorbeeld een gebruikers overzicht (dus die lid zijn van je forum) en leuke dingen zoals een mailtje krijgen als iemand een nieuw onderwerp start op het forum (is nu alleen bij een nieuwe reactie), of bijvoorbeeld een overzicht van echt alleen de Google zoekopdrachten die naar je site gingen. En uiteraard zal het beheerders gedeelte dan ook 100% XHTML Strict gemaakt worden. In ieder geval zijn dat wijzigingen waar je dan alleen maar de bestanden in je beheerdersmap voor hoeft te updaten en verder in zijn geheel geen invloed hebben verder op je website. Feedback en suggesties zijn uiteraard ook altijd welkom in het Dutch CMS Forum.
 
Binnenkort zullen er meer links komen naar allerlei informatieve en interessante websites op de Thema website over Php en Html. Ook een 2e artikel over webdesign is in de maak.
 
Voor vragen kun je altijd tercht in het Dutch CMS Forum.
 
Vriendelijke groet
 
Dutch CMS
Hall Leeuwenburgh

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS