24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Technische Handleidingen De mappen en hun inhoud 11 februari 2009

Deze pagina bespreekt de systeemmappen van Dutch CMS en hun inhoud. Per map wordt een korte uitleg gegeven. Verander nooit en te nimmer de mapnamen van een CMS tenzij dit nadrukelijk staat aangegeven dat dit mag anders werkt je website niet meer !

Let op: deze handleiding is verouderd en van toepassing op Dutch CMS 1.9.

Dit is een technische handleiding die dieper ingaat op de technieken gebruikt in Dutch CMS. Zoek je eenvoudige uitleg kijk dan bij de gebruikershandleidingen hierboven !

Mappen structuur

Het streven was bij de oprichting van Dutch CMS om de meest logische mapnamen te kiezen zodat het gelijk duidelijk is wat je in een map kan vinden. Natuurlijk kan enige uitleg geen kwaad. De mappenstructuur van Dutch CMS (versie 1.9) ziet er als volgt uit:

Uitleg per map

beheer
In de beheermap vindt je de PHP beheerbestanden voor het CMS. De naam van deze map moet je tijdens de installatie wijzigen in een zelfgekozen naam. Na de installatie ga je naar het beheerdersgedeelte van het CMS door naar je website adres te gaan in je browser met de naam van je beheermap erachter:
http://websiteadres/naambeheermap. Vervolgens log je in en kun je je website gaan opbuwen.

fotos
De map fotos hoort bij het Dutch CMS fotoalbum. Hierin plaats je je afzonderlijke albums. Je mag de naam van deze map eventueel wijzigen als je dat nodig vindt maar dan moet je die wijziging ook opgeven op het beheerdersgedeelte bij Fotoalbum Instellingen. Voor meer uitleg over het gebruik van deze map lees je de handleiding voor het Fotoalbum.

images
In de map images zitten de systeem afbeeldingen van Dutch CMS die door het gehele CMS gebruikt worden. Je mag daar ook je eigen afbeeldingen plaatsen maar dan wordt het wel rommelig. Wat je wel kunt doen is een of meer submappen daarin maken waarin je je eigen afbeeldingen plaatst. Noteer dit wel in geval er een nieuwe versie uitkomt van Dutch CMS.

javascripts
In de map javascripts bevinden zich de TinyMCE Editor bestanden. Deze Editor wordt gebruikt in het beheerdersgedeelte in de invoer formulieren en op het forum. Als je aanpassingen maakt aan de systeembestanden van de TinyMCE Editor zoals beschreven bij de Dutch CMS Tips en Trucks noteer die dan wel want bij een upgrade naar een nieuwe versie van Dutch CMS worden deze bestanden weer overschreven. Maar geen zorgen dit staat ook altijd netjes beschreven in de overstap handeiding van de ene versie naar de andere.

phpscripts
De PHP bestanden in de map phpscripts vormen samen de kern van Dutch CMS.

static
De map static is een extra map. De naam static (statisch) duidt op niet-php bestanden dus bv PDF of HTML bestanden of mischien zelfs muziek of video bestanden. De naam van die map kan net zo goed iets anders zijn bv download. In ieder geval. Zulk soort bestanden kun je daarin plaatsen mocht je die hebben want die horen natuurlijk niet thuis in de systeemmappen van Dutch CMS.

taalbestanden
De taalbestanden taalalgemeen.php, forumtaal.php en taalfotoalbum.php kunnen naar wens aangepast worden. Daarin staat tekst die door het CMS systeem gebruikt wordt in de website. Je kunt daarbij denken aan bv de tekst "registreren", "inloggen" en zelfs het bericht wat naar een gebruikers wordt verzonden in de e-mail als hij zich registreert. En bij het fotoalbum teksten als "Thumbafbeelding van" of "Foto's in het album". Mocht je die teksten niet goed vinden dan kun je die daar dus aanpassen. Houdt dit dus wel bij want deze bestanden worden bij upgrade naar een nieuwe versie van Dutch CMS weer overschreven. Maar geen zorgen dit staat ook altijd netjes beschreven in de overstap handeiding van de ene versie naar de andere.

templates
In de map templates staan de bestanden die de layout van je website bepalen. Deze is opgedeeld in 1 bestand en 3 mappen: dutchcms.php, css, eigencode en images.
Het bestand dutchcms.php brengt alles samen en geeft de uiteindelijke inhoud van je website weer. Je kunt dit bestand eventueel aanpassen maar dat is in eerste instantie niet aan te raden omdat praktisch alles mogelijk is via de CSS bestanden.
De CSS vindt je in de map css > dutchcms. Ieder onderdeel van Dutch CMS bv Normale pagina's, Weblog, Faq's etc hebben ieder een eigen CSS bestand waardoor je volledige controle hebt over het uiterlijk, de indeling en ieder onderdeel van je website. Er is op diverse plaatsen op de Dutch CMS website informatie beschikbaar hoe je deze kunt aanpassen naar je eigen wensen bv in De eerste stappen na installatie, De Veel Gestelde Vragen en eventueel de Tips en Trucks. 1 ding wat je nooit moet/kunt doen is de class of id namen veranderen want diezelfde namen worden door het CMS gebruikt om je website op te bouwen ! Dus alleen de CSS zelf van een class of id aanpassen. Deze namen zijn bedacht door de programmeur(s) van het CMS en geven zoveel mogelijk beschrijvend weer welk onderdeel van een pagina of het gehele CMS ze bepalen.
Het bestand fixltie7.css moet je niks aan veranderen. Dit bestand zorgt ervoor dat de layout ook goed blijft in IE6.
In de map images > dutchcms kun je ook je eigen afbeeldingen plaatsen maar ook dat is niet verplicht. Als je in deze map een afbeelding plaatst genaamd logo in het formaat jpg, gif of png wordt automatisch het standaard Dutch CMS logo wat je na installatie ziet bovenaan je website vervangen door je eigen logo.
De map eigencode wordt besproken in de Handleiding Eigen Code.

Iedere map wordt altijd gevolgd door een submap met de naam van het template. Vandaar dat je dus in de map css, eigencode en images altijd eerst de template map ziet staan. Het hoofdtemplate is dutchcms en wordt gebruikt voor je hoofdpagina. Maak je gebruik van Thema Sites dan maak je dus in iedere hoofdmap een nieuwe map met de exacte naam van het template. Zie daarvoor de Veel Gestelde Vragen.

upperdir
In de map upperdir zit het bestand connectdb.php. Hierin staan je database gebruikersnaam en wachtwoord en een aantal andere belangrijke instellingen voor het CMS. Dit bestand moet je voor extra beveiliging boven de root plaatsen dus in een map hoger dan waarin je overige CMS bestanden staan. Vervolgens moet je zorgen in het bestand cmskern.php in de map phpscripts dat daar het juiste relatieve pad naar dit bestand is ingevuld. Instructies hoe en wat staan in de installatiehandleiding

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS