24 januari 2018
Dutch CMS
Handleidingen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Diverse handleidingen Handleiding Fotoalbum 5 mei 2010

Vanaf Dutch CMS versie 1.8 heb je een volledig fotoalbum tot je beschikking in Dutch CMS met alle opties en mogelijkheden die je verwacht van een modern fotoalbum. Zo kun je het formaat opgeven van je foto's waarmee ze getoond moeten worden op je website, je kan het aantal thumbs per pagina opgeven en bv of je wel of niet de naam van de foto onder je foto wilt hebben. Je kunt albums indelen op jaar, maand en dag. In deze handleiding alle ins en outs.

Introductie

Bij deze handleiding is ook een demonstratie pagina gemaakt waar je het fotoalbum kunt bekijken om een indruk te krijgen van het Dutch CMS Fotoalbum. De pagina met daarop het overzicht met je verschillende albums wordt de fotoalbumindex genoemd. Een los album wordt gewoon een album of fotoalbum genoemd. De fotoalbumindex kan op diverse plaatsen geactiveerd worden zodat je zelf kan bepalen waar de link naar de albumindex op je website komt. Mocht je dat willen dan kun je zelfs een website inrichten volledig gericht op het weergeven van zoveel mogelijk foto's. Aan de andere kant kun je ook een algemene website maken en slecht op een enkele pagina een fotogallarij weergeven of in z'n geheel geen gebruik maken van de fotoalbum functionaliteit in Dutch CMS. Laat je overigens niet misleiden door het woord fotoalbum want het Dutch CMS Fotoalbum kan uiteraard ook gebruikt worden voor het weergeven van andere afbeeldingen dan foto's dus het kan ook gebruikt worden als image gallary met leuke plaatjes of artwork etc.

Fotoalbum beheren

Het beheer van je fotoalbum doe je via Beheer > Fotoalbum Instellingen en Beschrijvingen.

Daar kun je vervolgens kiezen uit Instellingen Fotoalbum en Titels en beschrijvingen opgeven van fotoalbums:

Via Instellingen Fotoalbum geef je de volgende zaken op:

 • Naam fotoalbum map
 • Fotoalbum titel
 • Breedte thumb op fotoalbumindex
 • Aantal thumbs per pagina
 • Hoogte thumbs
 • Maximale breedte thumb en foto
 • Maximale hoogte foto
 • Fotonaam onder thumb ?
 • Fotonaam onder foto ?
 • Wel of niet doorklikken naar foto ?

Per onderdeel is weer een knop 'toelichting' beschikbaar die uitklapt als je er op klikt met de nodige uitleg over desbetreffend onderdeel.

Via Titels en beschrijvingen opgeven van fotoalbums geef je per album een titel en een beschrijving op. Daarover later meer.

De Fotoalbummap

Tussen de Dutch CMS mappen bevindt zich een map genaamd fotos. In deze map plaats je je verschillende fotoalbums.

Door middel van de naamgeving van de albums kun je ze sorteren op je fotoalbumindex maar daarover later meer. Je mag de naam van de map fotos eventueel wijzigen in een andere naam mocht je dat nodig vinden maar dan moet je die gewijzigde naam ook opgeven bij je fotoalbum instellingen zodat Dutch CMS weet in welke map hij moet kijken om je albums uit te lezen. Het opgeven/wijzigen van deze mapnaam doe je via Beheer > Fotoalbum Instellingen en Beschrijvingen > Instellingen Fotoalbum. Zorg wel dat hij niet hetzelfde is als de URL-alias van het fotoalbum opgegeven bij Beheer > Thema Instellingen en Voorpagina > Normale instellingen > Fotoalbumindex in Navigatiebalk als je gebruik maakt van volledig schone url's via het .htaccess bestand.

Hoe het werkt

Je kunt de link naar de fotoalbumindex op verschillende plaatsen op je website activeren:

Plaats 1 - In de Navigatiebalk
Dit doe je door te gaan naar Beheer > Thema Instellingen en Voorpagina > Normale instellingen. Bijna onderaan in het oranje gedeelte boven Forum zie je "Fotoalbumindex in navigatiebalk". Als je dat aanvinkt klappen de instellingen uit en kun je de titel en de URL-alias opgeven.

Let erop dat de URL-alias nooit hetzelfde mag zijn als de naam van je fotoalbummap. Het resultaat na opslaan is:

Plaats 2 - In het dropdown menu
Om de fotoalbumindex in je dropdown menu te plaatsen ga je naar Pagina's maken > Pagina menu en kies je rechts in het selectie menu "Activeer fotoablum-index op deze pagina". Vervolgens worden de velden van het formulier aangepast en geef je de URL-alias en titel op en vink je activeer in dropdown menu aan.

Het resultaat zie je bovenaan op de website van Dutch CMS. Als je klikt op de "Demonstratie Fotoalbum" dan klappen de bijbehorende albums daaronder uit.

In bovenstaande voorbeeld is Dropdownmenu 1 trouwens geactiveerd. Je kan ook gebruik maken van dropdownmenu 2 waardoor het er natuurlijk anders uit zal zien. Zie voor meer informatie de handleiding voor het dropdown menu.

Plaats 3 - In het menublok aan de linkerkant
Deze volgt de werkwijze van voorbeeld 2 maar dan zonder dat er aangevinkt wordt dat de menu pagina in het dropdownmenu moet komen. Het resultaat kan er op 2 manieren uitzien afhankelijk van of je opgegeven hebt via Beheer > Thema Instellingen en Voorpagina > Normale instellingen > Normale Pagina's > Menu Weergave, of je wilt dat het menu ingeklapt of uitgeklapt moet worden weergegeven.

Plaats 3 - Ingeklapt

 Plaats 3 - Uitgeklapt

Een aantal opmerkingen hier die gelden voor zowel voorbeeld 1, als 2 en 3. De titel die je opgegeven hebt wordt alleen gebruikt voor de link in het menu. Deze wordt NIET bovenaan op je fotoalbumindex gebruikt. De titel die bovenaan op je fotoalbumindex wordt gebruikt is de titel die je opgeeft bij je fotoalbum instellingen via Beheer > Fotoalbum Instellingen en Beschrijvingen > Instellingen Fotoalbum. Verder worden voor de subpagina's niet de datums gebruikt (zie albums toevoegen hieronder) maar alleen de uiteindelijke albumnamen of opgegeven albumtitels via beheer. Dit omdat anders de submenu titels te lang worden. Ze worden echter wel ingedeeld in volgorde op deze datum voor het geval het je al opviel dat de indeling niet alfabetisch is. Uiteraard als je geen datums gebruikt zal de indeling wel alfabetisch zijn.

Plaats 4 - Zelf linken of via Externe URL
Kijk nog even naar het screenshot bij voorbeeld 1. Je kan daar de URL-alias opgeven voor het fotoalbum. Deze is na installatie van Dutch CMS "fotoalbum" maar je mag hem ook veranderen in een andere URL-alias. Je kunt dit doen door even het hokje aan te vinken waardoor de boel uitklapt, vervolgens de URL-alias te wijzigen en vervolgens het vinkje weer weg te halen. Vervolgens de wijzigingen opslaan. Hierdoor is de fotoalbumindex ook altijd bereikbaar via die URL-alias ookal is de albumindex niet echt geactiveert in de navigatiebalk. Het adres wordt dan:
http://jewebsiteadres/urlalias
of bij volledig schone url's
http://jewebsiteadres/urlalias
Waarbij je jewebsiteadres uiteraard vervang door je eigen domeinnaam en urlalias door de door jouw opgegeven URL-alias. Het werkt ook op deze site. Klik maar een hier:
http://www.dutchcms.nl/fotoalbum

Je kunt daar dus ook heen linken met Externe URL in een menu of gewoon ergens op een pagina in je tekst. Meer daarover kijk dan bij de handleiding Externe URL.

Losse Fotopagina('s) maken

Nu heeft Dutch CMS nog een extra mogelijkheid en dat is het maken van een losse Fotopagina of pagina's. Deze kun je maken op iedere willekeurige (Normale) pagina en plaatsen in ieder menu naar keuze. Je doet dit door te gaan naar Pagina's maken > Pagina invoer en rechtsboven te kiezen voor "Activeer een fotoalbum op deze pagina".

Vervolgens plaats je een album met foto's in je fotoalbummap (zie albums toevoegen hieronder) en bij URL-alias geef je exact dezelfde naam op van deze map. Je kiest het hoofdmenu waar deze pagina moet komen en je slaat de pagina op. Als voorbeeld maken we een losse fotopagina in het menu "Extra Informatie".

Bedenk je eens in wat je hier verder mee kan. Je hoeft dus niet van de fotoalbumindex gebruik te maken als je dat niet wilt maar je kan dus gewoon 1 enkele pagina maken met een fotoalbum erop. Maar wat ook kan is dat je heel veel menu's kan maken met allemaal verschillende albums in allerlei caterogieen ! Een voorbeeld daarvan is de Themasite op de website van Volkstuinvereniging Levenslust. Die is geheel gewijd aan het weergeven van foto's en maakt gebruik van het Dutch CMS fotoalbum.

Albums die geactiveerd zijn als losse fotopagina worden NIET op je fotoalbumindex getoond.

Albums toevoegen

Nieuwe albums voeg je toe in de map fotos (tenzij je die een andere naam hebt gegeven). Dit moet je zelf doen met je FTP programma. Je moet daarbij letten op een juiste naamgeving waarover zometeen meer. Ook moet je zelf je foto's het juiste formaat geven met een image resize programma aangezien foto's zoals die door moderne digitale camera's gemaakt worden veel te groot zijn. Je kunt daarvoor o.a. het handige gratis programma PIXresizer gebruiken.

Er zijn een aantal trucks waarvan je gebruik kunt maken om je albums in te delen op jaar, maand en zelfs op dag. Variaties daarop zijn ook mogelijk zoals alleen op jaar of een aantal op jaar en maand en nog bv een album wat niet aan een bepaald jaar verbonden is. Andersom kan ook, dat je albums geheel NIET in een jaar zijn ingedeeld. Je doet dit door de naamgeving van je albums.

Indelen op jaar:

jaartal-albumnaam

Indelen op jaar en maand:

jaartal-maand-albumnaam

Indelen op jaar, maand en dag:

jaartal-maand-dag-albumnaam

Indeling zonder jaar, maand of dag:

albumnaam

Let op ! De notatie hiervan is aan strikte regels gevonden zodat het CMS weet wat je bedoeld:

 1. Vrije ruimte tussen jaar, maand, dag en albumnaam zijn niet toegestaan
 2. Het scheidingsteken moet altijd een - zijn
 3. Na jaar volgt altijd de maand en dan (eventueel de dag) niet andersom dus ! Dit wordt door Dutch CMS dan weer omgezet naar de Nederlandse notatie als je site in het Nederlands is.
 4. Jaar moet altijd volledig zijn dus bv 2010 en niet 10
 5. Maand en dag moeten altijd nummeriek zijn dus bv 04 of 4 maar niet april
 6. Als je indeelt op datum MOET je altijd beginnen met het jaar. Het is dus niet mogelijk alleen in te delen op maand.
 7. De albumnaam kan altijd met kleine letters geschreven worden want de beginletter daarvan wordt door Dutch CMS automatisch omgezet naar een hoofdletter.

Met wat praktijkvoorbeelden met een aantal demonstratie albums zul je zien hoe dit er in de praktijk uit ziet qua mapindeling en hoe dit er uitziet op je fotoalbumindex op je website. We verzamelen wat mooie foto's op de PC en plaatsen ze in een aantal mappen en geven ze de volgende namen. Vervolgens uploaden we ze met FTP naar de map fotos.

In het jaar 2010 komt het album Zonsondergang. Vervolgens 2 albums in het jaar 2009 waarvan 1 in april en 1 in juni. Vervolgens een album in 2008 met als datum 4 augustus. Daaronder komt nog een album wat niet op jaar is ingedeeld.

Kijk op de demonstratie pagina hoe dit er in de praktijk uitziet !

Beschrijvingen en titels opgeven

Een beschrijving en een titel voor je album geef je op via Beheer > Fotoalbum Instellingen en Beschrijvingen > Titels en beschrijvingen opgeven van fotoalbums. Als we bovenstaande albums toevoegen met FTP aan de fotoalbummap en we gaan vervolgens naar bovengenoemde beheerpagina dan krijgen we het volgende te zien. Het is niet verplicht om beschrijvingen of titels op te geven voor je albums maar het mag wel. Geef je geen titel op voor een album dan wordt de albumnaam gebruikt als titel. Je bent dus niet verplicht om van deze beheerpagina gebruik te maken.

Vervolgens klikken we op Gegevens invoeren en kunnen we voor dat album de titel en een beschrijving opgeven.

Nadat we op Album gegevens opslaan hebben geklikt wordt de informatie die bij dit album hoort opgeslagen in je database op basis van de mapnaam. Her resultaat is als volgt:

Het album is nu geplaatst bij Albums die zich in de database bevinden. Je kunt de titel of beschrijving altijd weer veranderen door op Gegevens Bewerken te klikken. Als je echter de albumnaam zelf veranderd kunnen de gegevens die oorspronkelijk bij dat album hoorden niet meer gevonden worden. Deze worden dan verplaatst naar Albums die zich WEL in de database bevinden maar niet in de fotoalbum map. Je kunt vervolgens kiezen of je die gegevens verwijderd uit de database of je klikt op herstellen en dan kun je de nieuwe albumnaam opgeven.

We geven in dit voorbeeld nog de titels en beschrijvingen op voor de overige albums behalve voor het album zonnebloemen.

Het uiteindelijke resultaat kun je bekijken via de demonstratie pagina.  

Naamgeving foto's

De naamgeving van foto's is ook aan enkele regels gebonden. Zo mag een fotonaam GEEN spaties hebben. Wat WEL mag is een streepje in het midden - of op de basis _. Hoofdletters of kleine letter maakt niet uit.

Goed

IMG234.JPG
img234.jpg
janet_aan_het_werk.jpg
janet-aan-het-werk.jpg

Fout

janet aan het werk.jpg

In versie 1.9 zal ingeprogrammeerd worden dat bij het tonen van de fotonaam onder de foto en de fotothumb de streepjes verwijderd worden en er gewoon een vrije ruimte staat.

Thumbafbeelding

Op de fotoalbum index kun je een thumbafbeelding laten zien van het desbetreffende album. Dit doe je door een kopie van een bepaalde foto te maken in een album, die je als thumbafbeelding wilt gebruiken voor dat album. Die kopie verklein je met een fotobewerkings programma zoals bv IrfanView naar ongeveer 150px. Je slaat deze thumbafbeelding vervolgens op IN dezelfde map als waar hij als thumbafbeelding voor moet dienen MET de bestandnaam thumb en als extentie jpg, gif of png. Dit doe je vervolgens ook voor je andere albums.

Nu is het niet verplicht om een thumbafbeelding voor ieder album te maken. Je kunt ook:

Optioneel: 1 thumb voor al je albums
Dit doe je door een thumbafbeelding te plaatsen in je fotomap. Deze wordt dan gebruikt voor alle albums (tenzij het systeem dus een afbeelding met de naam thumb vindt IN een van je albums). Het resultaat is dan als volgt met de met Dutch CMS meegeleverde thumbafbeelding:

Optioneel: Geen thumbafbeelding voor je albums
Dit doe je door ook het thumbbestand uit je fotomap te halen en te zorgen dat er geen afbeeldingen met de naam thumb in je albums zitten.

Terugknop

Onderaan iedere fotopagina en iedere foto zie je een terugafbeelding.

Deze afbeelding kun je veranderen in een zelfgekozen terugafbeelding door in je TEMPLATE images map (templates > images > dutchcms een afbeelding te plaatsen met de naam terug met als extensie jpg, gif of png. Het formaat van deze afbeelding kun je wijzigen via je CSS. Als je de met Dutch CMS meegeleverde terugafbeelding niet mooi vindt kun je dit zip bestand downloaden en kijken of daar nog een afbeelding van je keuze bij zit:

Natuurlijk kun je ook ergens anders vandaan een terugafbeelding downloaden.

Vaste teksten wijzigen

In het fotoalbum wordt op verschillende plaatsen soms tekst gebruikt (net als in overige delen van het CMS) die niet via het beheerdersgedeelte veranderd kunnen worden. We hebben het dan over teksten als: "Albums in het jaar", "Overige Albums", Foto's in het album", maar ook bv het scheidingsstreepje tussen de nummers onderaan een foto. Je kunt deze teksten dus wijzigen als het toepasselijker is als ze voor jouw website een iets andere naam krijgen. Je doet dit in het bestand taalfotoalbum.php. Je vindt dit bestand in de map taalbestanden.

Noteer ergens dat je deze wijzigingen hebt gemaakt zodat ze niet overschreven worden bij een upgrade naar een nieuwe versie van Dutch CMS.

De CSS

Ook bij het onderdeel fotoalbum hoort weer een appart CSS bestand waarin je alles kunt regelen qua tekstkleuren, achtergrondkleuren etc van je fotoalbum. Dit bestand bevindt zich in de map templates > css > dutchcms genaamd fotoalbumcss.css.

De CSS is onderverdeeld in:
- CSS voor fotoalbumindex
- Kruimelspoor CSS
- CSS voor het weergeven van de thumbs
- CSS voor het weergeven van de foto's

1 ding waar je op moet letten is dat de breedte die je opgeeft bij "Maximale breedte thumb en foto" via Beheer > Fotoalbum Instellingen en Beschrijvingen > Instellingen Fotoalbum, overeenkomt met de breedte die je opgeeft in het CSS bestand bij #fotobox, #boxomfoto en #fototoelichting.

Tot zover deze handleiding voor het Dutch CMS Fotoalbum. Maak er wat moois van ! Heb je nog vragen dan kun je altijd terecht in het Forum op de Dutch CMS website.

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS