25 februari 2018
Dutch CMS
Vragen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Vragen Hoe kan ik (how to) 7 februari 2009

Informatie over hoe je specifiek iets kan maken of veranderen in Dutch CMS.

Hoe maak ik een nieuwe Thema site ?
Hoe verander ik het logo van mijn website of Thema site ?
Hoe moet ik uitloggen uit het beheerdersgedeelte ?
Kan ik van mijn hoofdsite een Thema site maken en van de Thema site de hoofdsite ?
Hoe zet ik mijn bestaande website over naar Dutch CMS ?
Hoe vervang ik de Voorpagina door een Nieuwspagina (weblogpagina) ?

Onderwerp: Hoe maak ik een nieuwe Thema site ?

Ik wil een apparte Themasite maken op mijn website over een ander onderwerp, hoe moet dit ?

Antwoord

Een nieuwe Thema site maak je in de volgende stappen:

Kort gezegd maak je een kopie van alles in de map templates en geef je deze kopieen allemaal dezelfde naam en upload je deze nieuwe bestanden en log je in op het Dutch CMS beheerdersgedeelte. De nieuwe Themasite wordt dan aangemaakt en je kunt vervolgende de instellingen opgeven voor deze nieuwe themasite en pagina's gaan aanmaken.

Stap voor stap:

 1. Ga op je computer naar de Dutch CMS map templates. Afhankelijk van of je wel of niet een vinkje hebt (in Windows) bij "bestandextensies verbergen voor bekende bestandtypen" zie je daar een bestand genaamd dutchcms.php of dutchcms. Dit is het zogenoemde hoofdtemplatebestand. Maak een kopie van dit bestand en geef de kopie de verkorte naam van je nieuwe Themasite dus zonder spatiesm, streepjes, hoofdletters of andere tekens. Dit wordt de url-alias. In het voorbeeld hieronder noem ik dit eventjes nieuwenaam maar dat moet je natuurlijk vervangen door je zelf gekozen naam. Heb je bestandextenties uitstaan dan wordt het nieuwenaam anders wordt het nieuwenaam.php. Je websiteadres van je nieuweThema site wordt www.domeinnaam.nl/nieuwenaam.
    
 2. Ga naar de map css dus templates/css en kopieer daar de map dutchcms en geef de kopie ook dezelfde nieuwenaam.
    
 3. Ga naar de map images dus templates/images en kopieer ook daar de map dutchcms en geef de kopie ook dezelfde nieuwenaam.
    
 4. Ga naar de map eigencode dus templates/eigencode en kopieer de map dutchcms en geef de kopie de nieuwe naam.
    
 5. Kopieer nu met FTP deze mappen naar exact dezelfde locatie op de server !

Laatste stappen:

Log in op het beheerdersgedeelte en ga naar Thema instellingen en Voorpagina. Direct zie je daar deze nieuwe Thema site erbij staan en kun je de Themasite instellingen gaan opgeven door te klikken op Template Instellingen.

Na opslaan komt er een link bovenaan je website naar deze Themasite. Nadat je de instellingen hebt opgeven zoals de Titel, de Leus en de beschrijving (bij Voorpagina Hoofdsite en Thema sites) en onderdelen geactiveerd of gedeactiveerd hebt kun je de kleuren van je Themasite verder aanpassen. Dit doe je in eerste instantie in de CSS bestanden template.css, header.css en algemeen.css. Afhankelijk van welke onderdelen je verder gaat gebruiken pas je ook daarvan de CSS aan in onderdelen.css. Dit kun je ook doen naarmate je de site verder opbouwt omdat je dan pas ziet hoe dingen er verder uit gaan zien. Vervolgens ga je naar naar Pagina's maken op je beheerdersgedeelte en kun je deze Themasite verder op gaan bouwen.

De Dutch CMS website heeft 1 themasite: Themasite over Webdesign

Noot:
Let erop dat je de naam nieuwenaam van je themasite goed kiest gelijk want de artikelen, weblogentries etc worden onder deze naam opgeslagen in de database. Later veranderen houdt wel in dat als je daarna al artikels geschreven hebt of links ingevoerd enz je dit moet veranderen in je database in iedere tabel. Denk dus goed na voor je het bestand de juiste naam geeft.

Optie: Gezamelijke style ipv aparte CSS

Zoals eerder vermeldt kun je op deze manier de themasite een geheel ander uiterlijk geven dan de hoofdsite of eventuele andere themasites. Echter wat ook kan is met 1 gezamelijke css map werken zodat alles hetzelfde uiterlijk krijgt en je niet apart dezelfde wijzigingen weer hoeft te gaan maken in de CSS van de themasite. Om gebruik te maken van 1 gezamelijke style ga je naar Thema Instellingen en dan Template Instellingen van betreffende themasite en dan naar het tweede veld genaamd Bijbehorende Layout en daar vul je dan in dutchcms (is de naam van het hoofdtemplate. Vervolgens hoef je alleen maar de CSS aan te passen van de bestanden in de map templates/css/dutchcms en wordt deze CSS dus ook gebruikt voor je nieuwe themasite.
Het uiteindelijke resultaat ziet er zo uit. Linksboven zie je een link naar de hoofdsite waar de Thema site deel van uitmaakt.

Optie: Wachtwoordbeveiligen

Het is ook mogelijk een Themasite en daarmee dus een gedeelte van je website wachtwoord te beveiligen. Mensen moeten zich dan eerst registeren en inloggen voordat ze de pagina's kunnen lezen. Een Themasite wachtwoordbeveiligen doe je door te gaan naar Thema Instellingen > Template Instellingen (van betreffende themasite) > En dan bijna onderaan daar kiezen voor Ja bij Thema site wachtwoord beveiligen.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe verander ik het logo van mijn website of Thema site ?
Antwoord

Plaats een afbeelding in het formaat .jpg of .gif of .png in de map templates/images/dutchcms of als het om het logo van een extra themasite gaat in templates/images/themasitenaam en noem deze afbeelding logo met de juiste bestandsextentie erachter.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe moet ik uitloggen uit het beheerdersgedeelte ?

Ik zie geen uitlog link of knop op de beheerderspagina. Hoe moet ik uitloggen ?

Antwoord

Je logt uit door je browser te sluiten. Daarmee is de inlogsessie beeindigd. Test het maar. Als je dan opnieuw naar je beheerderspagina gaat moet je opnieuw de beheerdersnaam en wachtwoord opgeven.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Kan ik van mijn hoofdsite een Thema site maken en van de Thema site de hoofdsite ?
Antwoord

Ja hoor, dat kan heel makkelijk. Ga naar je beheer pagina en dan naar Algemene Instellingen. In het tweede veld bij Hoofdthema zie je je huidige hoofdthema staan wat op je voorpagina wordt weergegeven. Haal dat weg en vul daar de verkorte Thema site naam in van je huidige Thema site en sla de wijzigingen op.
Een praktisch voorbeeld. Als je binnenkomt op de Dutch CMS website: http://www.dutchcms.nl zie je als hoofdsite de Dutch CMS website. Maar als ik bij ALgemene instellingen zou invoeren: phpenhtml dan zou je bij binnenkomst als hoofdsite de website over php en html zien en dan komt er linksboven een link naar Dutch CMS, die dan de extra Thema site zou worden.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe zet ik mijn bestaande website over naar Dutch CMS ?

Ik heb al een website en wil deze overzetten naar Dutch CMS. Is hier een "snelle" manier voor ?

Antwoord

Even in z'n algemeenheid. Het werken met een CMS is zeer pretig maar het overzetten van een bestaande site naar een CMS kan een lastige klus zijn. Maakt niet uit of we het nu hebben over Dutch CMS, Drupal of een ander CMS systeem. Soms maak je een website voor iemand anders en draag je het echte inhoudelijke beheer van de site uiteindelijk over aan aan die persoon. Toch zul jij tijdens de installatie het CMS qua werking een beetje moeten leren kennen en ook de rol van designer moeten vervullen waardoor je wel enige kennis van CSS en HTML nodig hebt. Het CMS is de machine waarop je website gaat draaien maar de layout zul je zelf moeten aanpassen naar je eigen wensen. Er gaat dus wel even wat tijd inzitten of je nu een bestaande website overzet of met een nieuwe layout wilt beginnen maar als het eenmaal allemaal gelukt is en goed is kunnen jij of je client tevreden met je CMS aan de slag.

Je hebt altijd 2 dingen waar je tegen aanloopt bij het overzetten van een bestaande website naar een nieuw CMS:

A. Layout

B. Inhoud overzetten

Toelichting:

A. Layout:
Je wilt graag je bestaande layout overnemen in het nieuwe CMS. In het nieuwe CMS heb je soms zoals bij Drupal en andere CMS systemen de keuze uit een aantal templates/skins zoals dat heet, die al een bepaalde vormgeving hebben en kleur, maar ook die hebben natuurlijk niet de layout van je al bestaande website of hoe jij wilt dat je site eruit moet gaan zien. Je moet dan dus altijd in welk CMS dan ook zo'n template nemen en aan gaan passen aan je eigen layout wensen om het zoveel mogelijk te laten lijken op je oude site. Dit doe je door zoveel mogelijk de CSS van het template aan te passen en verder eventueel wat HTML toe te voegen. Dat kan dan ook nog wel een lastige klus zijn omdat je eerst uit moet vogelen hoe zo'n template in elkaar steekt en hoe je die verandert in je eigen layout.
Soms loop je dan ook nog tegen beperkingen of opstakels. Soms zit een onderdeel niet in het CMS wat je wilt gaan gebruiken en moet je kijken of daar een zogenoemde plugin voor gemaakt is en soms moet je uiteindelijk toch compromien maken en kiezen voor een iets andere layout die er wel ongeveer hetzelfde uitziet.

De CSS bestanden van Dutch CMS vindt je in de map templates > css > dutchcms. Kies daar het juiste CSS bestand wat hoort bij het onderdeel van je CMS wat je aan het veranderen bent qua layout. Een handig tool hierbij is de Firefox plugin (ColorZilla) besproken bij de Tips en Trucks. Als het aanpassen van de CSS bestanden niet voldoende is kun je de HTML in het template bestand aanpassen. Dit vindt je in de map templates > dutchcms.php maar dat is in principe niet nodig omdat je door het wijzigen van de CSS pratisch alles voor elkaar kunt krijgen. Als je ergens niet helemaal uitkomt vraag dan even om hulp in het Forum. Je begint altijd met het bestand templatelayout.css en headerfooter.css. Als je die goed hebt pas je de overige bestanden naar wens aan.
Kijk eerst eens naar de Veel Gestelde Vragen > CSS aanpassen

B. Inhoud overzetten:
Ook voor het overzetten van data is geen korte methode. Het is een kwestie van opnieuw de pagina's maken door de bestaande tekst te kopieren en plakken en eventueel nog bepaalde opmaak toe te passen op alinea koppen.
Zowel in Dutch CMS of in een ander CMS kan dat door "plakken als platte tekst" (is een van de plak icoontje in de TinyMCE editor) of plakken als HTML of plakkken met de bestaande opmaak = normaal plakken.

Als je twijfelt of Dutch CMS geschikt is voor je bestaande website laat dit dan even weten in het Forum en dan kijken we er samen even naar. Soms is er de bereidheid om iets extras te programmeren om het toch werkend te maken als je een specifiek onderdeel hebt wat niet helemaal past in Dutch CMS. Eventueel kan zoiets dan weer voor iedereen verwerkt worden in een nieuwere versie van Dutch CMS.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe vervang ik de Voorpagina door een Nieuwspagina (weblogpagina) ?

Dit zit niet standaard in Dutch CMS maar het is wel mogelijk door extra code toe te voegen in je template bestand. Hieronder de code.

Antwoord

Maak een weblog door naar Beheer > Pagina's maken te gaan en onthoud de url alias die je daar invult. Maak een aantal weblog entries vervolgens zodat je wat inhoud hebt.

Ga naar de map templates en open het gewenste template bestand. Standaard is dit dutchcms.php.

Plaats bovenaan de volgende code en vervang urlaliasweblogpagina door de url alias van de weblogpagina.

Met bovenaan wordt dan bedoeld op regel 9 dus na
die();
}

 if ($bevindzichop == "indexhoofdsite" OR $bevindzichop == "indexthemasite") {

// vervang urlaliasweblogpagina door de url alias van de weblogpagina
$pagina = 'urlaliasweblogpagina';
unset($tekst);
$tekst = '';
$tekst .= '<span class="weblogtitel">'.$weblogmtitel.'</span>';

// maakt meedere dezelfde weblogpaginanamen mogelijk op verschillende levels
$sql = sprintf("SELECT * FROM ".$prefix."_weblogpaginas WHERE themasite='%s' AND mpaginanaam='%s'",  mysql_real_escape_string($template), mysql_real_escape_string($pagina));
mysql_query("SET CHARACTER SET UTF8");
$resultpagina = mysql_query($sql);
if (mysql_num_rows($resultpagina) > 0) {
$paginagegevens = mysql_fetch_array($resultpagina);

$mid = intval($paginagegevens['mid']);
$titel = uitvoerveld($paginagegevens['mtitel']);
$samenvatting = uitvoertekst($paginagegevens['msamenvatting']);

$tekst .= '<span class="weblogpaginakop">'.$titel.'</span>
<table class="weblogbeschrijving" width="100%" cellpadding="0" cellspacing="0"><tr><td>'.$samenvatting.'</td></tr></table>';

$sql = "SELECT * FROM ".$prefix."_weblogentries WHERE weblogid='$mid' ORDER BY entrytimestamp DESC";
mysql_query("SET CHARACTER SET UTF8");
$resultentries = mysql_query($sql);

$tekst .= '<div id="weblogentrytekst">';
if (mysql_num_rows($resultentries) > 0) {

while ($entriegegevens = mysql_fetch_array($resultentries)) {

$entryid = intval($entriegegevens['entryid']);
$entrytitel = uitvoerveld($entriegegevens['entrytitel']);
$entrytekst = uitvoertekst($entriegegevens['entrytekst']);
$entryauteur = uitvoerveld($entriegegevens['entryauteur']);
$entrydatum = datum(intval($entriegegevens['entrytimestamp']));

$tekst .= "\n";
$tekst .= '<span class="weblogentrygegevens"><a name="p'.$entryid.'"></a><span class="weblogentrykop">'.$entrytitel.'</span>';
if (!empty($entryauteur)) {
$tekst .= '<span class="weblogstreepje"> - </span><span class="weblogentryauteur">'.$entryauteur.'</span>';
}
$tekst .= '<span class="weblogstreepje"> - </span><span class="weblogentrydatum">'.$entrydatum.'</span>
</span>
 <div>
'.$entrytekst.'
 </div>';
}
$doorgeeftitel = ''.$weblogmtitel.' - '.ucfirst($titel).'';
}
$tekst .= '</div>';
}
else {
$tekst .= $paginanietgevonden;
}
}

Let op ! Hierna werk het gebruik van invoer naar de Voorpagina op de normale manier via het Beheerdersgedeelte niet meer.

[ Terug naar boven ]

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS