24 januari 2018
Dutch CMS
Vragen

Met Dutch CMS 2.0

Nog makkelijker een mooie website !
Gemoderniseerd template design
Achtergrondafbeeldingen invoegen
Uitgebreid Contactformulier !
En meer.....

 
 
 
 
 
Vragen TinyMCE Handleiding 6 februari 2010

Zie ook.. Werken met afbeeldingen
Zoek je technische tips om de TinyMCE Editor aan te passen kijk dan hier.

Hoe ga ik 1 regel naar onderen ipv een hele paragraaf in de TinyMce Editor ?
Hoe maak ik van een regel of een woord een link naar een andere pagina of website ?
Help er komt een lelijke rand om mijn afbeelding nu ik er een link van heb gemaakt
Hoe kan ik tekst plakken zonder dat de opmaak meegaat ?
Hoe voeg ik een You Tube filmpje in op mijn website met de TinyMCE Editor ?
Hoe kan ik het venster van de Editor vergroten zodat ik meer ruimte heb om te werken ?
Hoe voer ik HTML code in ?
Hoe maak ik een pagina leeg om overnieuw te beginnen ?

Onderwerp: Hoe ga ik 1 regel naar onderen ipv een hele paragraaf in de TinyMce Editor ?
Antwoord

Dit doe je met shift+Enter. Hier door wordt in de bron een zogenoemde "line break" ingevoegd: <br /> ipv dat er een witregel met een nieuwe paragraaf <p> zou komen als je gewoon Enter zou doen.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe maak ik van een regel of een woord een link naar een andere pagina of website ?
Antwoord

Dit doe je met het kettingssymbooltje in de TinyMCE Editor. Selecteer het gedeelte waarvan je een link wilt maken (dit kan ook een afbeelding zijn) en klik op het kettingsymbooltje.

Geef bij URL het adres op en bij Titel eventueel een korte beschrijving. Die beschrijving is dan zichtbaar als mensen met de muis over de link gaan. Maar dat laatste is niet verplicht.

Als je wilt dat de link in een nieuw venster opent gaat u naar het tablad Geavanceerd (alleen voor gebruikers van Dutch CMS), zo niet, klik dan op Invoegen en je link is gemaakt. Meestal laat je een link in een nieuw venster open als het een link naar een andere website is. Op die manier blijft je eigen website ook geopend in de browser van de bezoeker. Op het tabblad Geavanceerd kies je bij "Relatie van pagina tot doel" voor "Nieuw Venster".

Vervolgens klik je op Invoegen en je link is gemaakt.

Op dezelfde manier kun je ook van een afbeelding een link maken naar een andere pagina. Je "selecteert" de afbeelding door er eenmaal voorzichtig op te klikken waardoor er soort blokjes omheen komen. Vervolgens maak je je link met het kettingsymbooltje zoals hierboven beschreven.

Een link weer verwijderen doe je door hetzelfde stukje tekst of dezelfde afbeelding weer te selecteren en op het gebroken kettingsymbooltje te klikken (naast het kettingsymbooltje waar je de link mee gemaakt hebt).

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Help er komt een lelijke rand om mijn afbeelding nu ik er een link van heb gemaakt

Ik heb een afbeelding gelinkt naar een andere pagina. Alles zag er goed uit maar toen ik op mijn website keek zag ik een lelijke rand om de afbeelding staan. Hoe haal ik die weg ?

Antwoord

Dit doe je door je afbeelding te selecteren en dan even op het afbeeldingsymbooltje te klikken (het boompje) en naar het tabblad Weergave te gaan. Daar vul je bij Rand 0 in en klik je op Bijwerken.

Vervolgens sla je de pagina weer op en dan is de rand weg.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe kan ik tekst plakken zonder dat de opmaak meegaat ?

Ik wil tekst plakken vanuit een e-mail, een Word document of een webpagina maar hij plakt alle opmaak er ook bij. Hierdoor krijgt deze tekst een verkeert lettertype, grootte en kleur. Hoe los ik dit op ?

Antwoord

Dit los je op door in de TinyMCE Editor het symbooltje voor "Als platte tekst plakken" te gebruiken. Dat is het kladbloksymbooltje met een T erop.

In de nieuwste versie van TinyMCE komt er dan een infovenster wat je er op wijst dat je naar platte tekst modus gaat. Je kunt de tekst daarna in het normale venster plakken.

In oudere versies komt er een appart venster. Vervolgens plak je in dat venster je tekst en klik je op Invoegen.

Alle opmaak is dan verwijderd van de tekst. Vervolgens pas je de tekst verder aan naar je eigen wensen.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe voeg ik een You Tube filmpje in op mijn website met de TinyMCE Editor ?
Antwoord

Dit doe je met het filmstripsymbooltje.

Ga eerst naar de You Tube pagina van het filmpje wat je wilt invoegen. Als voorbeeld, nu we het er toch over hebben, gebruiken we een leuk filmpje over de TinyMCE Editor (wel in het Engels).

Op de You Tube pagina van het filmpje ga je naar de rechterkant naar het grijze vak waar de beschrijving van het filmpje staat. Daaronder staat de insluit code waarvan je de bovenste moet hebben bij URL. Kopieer dat adres met de rechtermuisknop..

Ga nu in de Editor op de plaats staan waar je het filmpje in je tekst wilt hebben. Klik vervolgens op het filmstripsymbooltje. Zorg er wel voor dat je Editor venster groter is dan in onderstaand voorbeeld anders is het lastig werken. Je kan dit vergroten door het rechtsonder beet te pakken met de muis en schuin zijwaards en naar onderen te slepen.

Plak het adres bij Bestand/URL en zet een vinkje bij Verhoudingen bewaren. Je ziet dan automatisch het filmpje in een voorbeeldvenster verschijnen. Klik vervolgens op Invoegen.

Het resultaat is als volgt:

Je ziet een groot geel vlak in de Editor verschijnen. Pas als je de pagina hebt opgeslagen zie je op je website het echte filmpje. Het echte resultaat is dan als volgt:

Je kunt een filmpje ook groter of kleiner maken door de verhoudingen aan te passen. Dit kun je gelijk doen of later terug gaan naar het invoegvenster door het gele vlak met 1 muisklik te selecteren en vervolgens weer op het filmstripsymbooltje te klikken. Pas 1 getal aan bv de breedte en klik dan ergens ernaast en het andere getal wordt dan ook automatisch aangepast. Kijk vervolgens of alles naar wens is.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe kan ik het venster van de Editor vergroten zodat ik meer ruimte heb om te werken ?
Antwoord

Dit kan op 2 manier. Je kan klikken op het knopje Volledig scherm (monitor icoontje) of je kan het venster handmatig groter maken door het venster rechtsonder bij de schuine streepjes beet te pakken en naar onderen of schuin zijwwaards te trekken naar iedere gewenste grootte.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe voer ik HTML code in ?

Ik moet een stukje HTML code invoeren. Moet ik daarvoor de Editor uitschakelen of kan dat op een andere manier ?

Antwoord

Je hoeft daar de Editor niet voor uit te schakelen. Als je gewoon wat HTML eenmalig moet invoeren of aanpassen wat soms kan gebeuren klik dan gewoon in de Editor op het knopje HTML en dan kun je de HTML bron-code bewerken alleen voor die pagina.

[ Terug naar boven ]
Onderwerp: Hoe maak ik een pagina leeg om overnieuw te beginnen ?

Ik ben bezig op een bepaalde pagina maar ik heb er zo'n rommeltje van gemaakt. Hoe maak ik hem weer helemaal leeg om overnieuw te beginnen ? 

Antwoord

Daar zijn 2 snelle methodes voor:

A. Ctrl+a (alles selecteren) en op Delete drukken op je toetsenbord

of

B. Klikken op het blanco pagina symbooltje linksboven in de editor. De pagina wordt dan gereset.

De wijzigingen dus het blanco maken van het document gelden alleen voor dat venster dus je titel, URL-alis etc gaan NIET verloren.

Als er per ongeluk tijdens het schrijven van een zin of bijvoorbeeld tijdens knippen en plakken iets mis gaat kun je gebruik maken van het knopje "Ongedaan maken"  of Ctr+z.

[ Terug naar boven ]

Powered by Dutch CMS v2.0 XHTML Strict

Bezoek ook de Webdesign website van Dutch CMS