24 januari 2018
Webdesign & <? php /* CSS
Aanbevolen websites
 
 
 
 
 
Aanbevolen websites Algemene Informatie

Hier vind je diverse veelal Wiki links die informatie geven over het Wereldwijde Web, Webdesign, Webstandaarden e.d. Altijd interessant om is te lezen. Ondertussen leg ik zelf ook het een en ander uit. Neem ook altijd even een kijkje op de Engelse tegenhanger op Wiki via het taalmenu daar aan de linkerkant waar je vaak meer informatie vindt in het Engels.

Broncode

De broncode is de code achter de schermen van een website. De term komt uit de programmeer wereld. De code gaat door wat heet een interpreter die het vervolgens omzet naar zichbare (of in geval van iemand die blind is voelbare) informatie. Als je werkt met Php werk je in feite met 2 broncodes. Allereerst de Php broncode die je tussen Html broncode kan verwerken of Html broncode kan laten genereren. Er is eerst een interpreter op de webserver die de Php broncode analyseert en de uiteindelijke Html genereert. Die gaat vervolgens door de interpreter van je browser en geeft het uiteindelijke resultaat op je scherm.

CSS

Css wordt gebruikt voor de vormgeving/opmaak/layout van je webpagina's. Het wordt gebruikt in combinatie met Html. Daar waar Html gebruikt wordt voor de structuur/indeling van de webpagina geef je met Css de vormgeving/opmaak aan in de vorm van kleuren, lettertype, randen en marges, tekst vet of schuin enz. Tegenwoordig is het een kunst geworden om je vormgeving van je website zoveel mogelijk te scheiden (via Css) van de Html die je louter gebruikt voor de indeling van je site. Je kent een class of een id toe aan een stukje Html en die class of id verwijst naar diezelfde class of id in een Css stylesheet. Het grote voordeel hiervan is dat je maar 1 keer bijvoobeeld een bepaalde kleur hoeft te veranderen en in een keer al je pagina's van je website die kleur hebben gekregen ipv dat je dit per pagina moet gaan veranderen. 

Dynamische webpagina

Een dynamische webpagina is een webpagina die "on the fly" gemaakt wordt. Dit in tegenstelling tot een statische webpagina waar de HTML bestanden als losse bestanden op de server staan.

Het Internet

"Het internet is de benaming voor een zeer groot, over de hele aarde verspreid openbaar netwerk van computernetwerken". Het Internet is niet hetzelfde als het Wereldwijde Web maar bestaat uit veel meer dan dat. Denk bijvoorbeeld aan E-mail en Ftp en tegenwoordig bijvoorbeeld het aansluiten van de Wii of een andere spelcomputer op het Internet waardoor je tegen elkaar kan spelen en infomatie kan ophalen en verzenden.

Het Wereldwijde Web

Het Wereldwijde Web is een set van afspraken en alle daarbij behorende documenten/tekst en computertoepassingen die wereldwijd over het Internet wordt aangeboden.

HTML

HTML betekent HyperText Markup Language en is de opmaaktaal waarmee webpagina's geschreven zijn achter de schermen. Je kan het zien als een tapijt. Aan de voorkant zie je de website zoals je hem op je scherm ziet en aan de achterkant, die heet de broncode, zie je de HTML. Deze wordt vaak gecombineerd met CSS voor vormgeving en Javascript voor speciale/interactieve effecten. Zie ook op deze pagina de link over XHTML, de opvolger van HTML.

HTML-editor

Er zijn 2 soorten Editors voor het Web namelijk de HTML(tekst)-Editor en de WYSIWYG-Editor. In een HTML-Editor schrijf je pagina's rechtstreeks in HTML en heb je allerlei tools tot je beschikking die dat vermakkelijken met dropdownmenus die je code al schrijvend kunnen aanvullen. In een WYSIWYG-Editor werk je zoals in een gewone editor zoals bijvoorbeeld Word. Je schrijft je tekst en kan die vervolgens opmaken met het knopje vet of schuin maken enz of je voegt bijvoorbeeld een tabel in. Via een appart tabblad kun je naar de broncode kijken waardoor je toch ondertussen Html kan leren.

HTTP

HTTP betekent Hypertext Transfer Protocol. Je kent het wel, aan het begin van je website adres staat altijd http:// . Hierdoor weten je browser en de webserver waarmee verbinding wordt gemaakt dat het om Hypertext gaat. Achter de schermen wordt altijd extra informatie meegezonden van en naar je browser. Dit heet de header. Je leest er hier meer over. Deze header kun je via het gebruik van Php beinvloeden.

Hypertext

Op websites kun je via hyperlinks doorklikken naar andere delen van je eigen site of naar andere websites. Dit wordt Hypertext genoemd. Ook dit heeft een ontstaansgeschiedenis die samengaat met het ontstaan van het Internet.

PageRank

Je PageRank bepaalt hoe hoog je eindigt in de resultaten van een zoekmachine. O.a. heeft het ermee te maken hoeveel andere sites naar jouw linken en of de gezochte informatie of woorden ook echt op een gerechtvaardigde manier terug te vinden is op jouw website.

PHP

Achtergrond informatie over de ontstaandsgeschiedenis van PHP.

Powering the Web with HTTP
 
Server-side scripting en Client-side scripting

Server-side scripting is het tegenovergestelde van Client-side scripting. Server-side scripting zijn bestanden in een script programmeertaal geschreven (bijv PHP) die draaien op een webserver en daar geintepreteerd/uitgevoerd worden en vervolgens HTML-webpagina's creeren en naar je browser terugsturen. Dit kan in combinatie gaan met het uitlezen van informatie uit een database of het tonen van bijv een fotoalbum. Client-side scripting is scripttaal (bijv Javascript) die verwerkt is in een webpagina en door je eigen browser wordt geintepreteerd/uitgevoerd, deze kan een webpagina dynamisch maken met speciale effecten of bv Flash of YouTube filmpjes. Om van Server-side scripting gebruik te maken heb je een provider nodg die dit aanbiedt. Dit is bijna altijd tegen betaling, maar vaak erg goedkoop. Client-side scripting kun je altijd gebruiken in je webpagina's.

URL

Je website adres en alles wat daarachter komt als mensen doorklikken op je site wordt de URL genoemd: Uniform Resource Locator. Er zijn verschillende soorten URL's. Naast het http protocol zijn er bijvoorbeeld ook het ftp protocol en het mailto en irc protocol.

W3C - World Wide Web Consortium

Het World Wide Web Consortium is de organisatie die de webstandaarden ontwikkeld.
Zie ook: http://en.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Web_Consortium.

Web Design Industry Jargon Glossary and Resources

Overzicht van veelgebruikte termen die je tegen komt als je met webdesing bezig gaat. Leuke uitleg met links naar aanvullende artikelen.

Webhosting

Webhosting is een combinatie van het woord web(site) en hostting (host = gastheer). In de praktijk is dit een hostingbedrijf of organisatie waar je je website kan plaatsen zodat hij benaderbaar is door iedereen op het internet. Meestal zijn de Engelse pagina's van Wiki toch veel uitgebreider. In dit geval ook weer en er staan interessante plaatjes bij dus neem daar ook een kijkje.

Webpagina

Een webpagina is 1 pagina van een website. Iedere webpagina heeft een uniek adres. Een website bestaat dus uit meerdere webpagina's.

Webserver

Het woord webserver kan zowel duiden op software als op de computer waar deze software op draait. Vaak vervuld deze computer meerdere rollen tegelijk zoals bijvoorbeeld ook de rol van Ftp, e-mail of backup server. Je website is geplaatst op een webserver. Deze ontvangt verzoeken om een bepaalde pagina te tonen en stuurt die opgevraagd informatie vervolgens door.

Website

Uitleg met een stukje geschiedenis van het internet wat nu een website is.

XHTML

XHTML staat voor Extensible HyperText Markup Language en wordt beschouwd als de opvolger van HTML. Het is een strakkere versie van HTML die aan strengere regels is gebonden.