24 januari 2018
Webdesign & <? php /* CSS
Aanbevolen websites
 
 
 
 
 
Aanbevolen websites Tools - Site Search

Natuurlijk is het handig om ook een zoekvak aan je website toe te voegen zodat mensen je website kunnen doorzoeken. Op deze pagina de gratis Site Search aanbieders waar ik goede ervaringen mee heb.

1. FreeFind

Met zowel FreeFind als Picosearch voeg je makkelijk een zoekbox toe aan je website. Even registreren, inloggen, je instellingen bewerken voor je zoekmachine en de code op je site plaatsen. Zowel FreeFind als Picosearch hebben zeer uitgebreide instellingen. Kom je er niet uit kijk dan op de hulppagina's. Eens per maand of zelfs wekelijks kun je per mail een overzicht krijgen van de gemaakte zoekopdrachten op je site. Als je nieuwe pagina's op je website hebt gemaakt kun je gelijk opdracht geven om je site opnieuw te laten indexeren. Geweldige service en volledig gratis (dus niet voor een pro versie kiezen). Ik heb een aantal jaren met Picosearch gewerkt en stapte toen over op FreeFind vanwege 1 klein dingentje maar weet niet meer wat dat was. Ze zijn beide even goed.

2. PicoSearch

Zie de beschrijving bij FreeFind.

3. Google Aangepast zoeken

Ook Google biedt site search aan voor je website. Er is een betaalde en een gratis versie. Je kunt je aanmelden voor de gratis versie op: http://www.google.com/coop/cse/. Je hebt wel een Google account nodig om je aan te melden. Daar kun je dan ook de zoekstatistieken bekijken. Klik op Aangepaste zoekmachine maken" en doorloop een aantal korte registratie stappen. Aan het einde kom je op een pagina waar staat Mijn zoekmachines. Klik dan op de titel van je zoekmachine. Je komt dan op een zoekpagina die specifiek zoekt op jouw website. Let op, deze pagina heeft een specifiek id in het adres wat je hieronder nodig hebt bij optie C. Het gaat om alles wat na de = komt.
Mijn adres van die zoekpagina is: http://www.google.com/coop/cse?cx=001620909424932924620:ik___tgwzl0, dus het id is: 001620909424932924620:ik___tgwzl0.

Nu kun je verder als volgt te werk gaan. Je kunt op de volgende 3 manieren deze aan je site toevoegen:
A. Door een link te plaatsen op je website naar deze hierboven genoemde pagina.
B. Door te klikken op "Deze zoekmachine toevoegen aan uw blog of webpagina". Je kan dan een soort gadget maken die je dan met een stukje code in de broncode van je site/pagina plaatst op de plek waar je wilt dat het zoekvak komt.
C. Onderstaande code gebruiken en het specifieke id vervangen door jouw id en net als hierboven plaatsen in het broncode op de juiste plaats.

<form action="http://www.google.com/cse" id="cse-search-box" target="_blank">
<div>
<input type="hidden" name="cx" value="001620909424932924620:ik___tgwzl0" />
<input type="hidden" name="ie" value="UTF-8" />
<input type="text" name="q" size="25" />
<input type="submit" name="sa" value="Zoeken" />
</div>
</form>

Het resultaat ziet er als volgt uit:

Een nadeel van Google site search is dat het niet in real-time is zoals dat heet. Stel dat je een nieuwe pagina maakt op je website dan komt die niet direct in je zoekresultaten terecht maar pas wanneer de crawler/spider van Google je site weer doorlopen heeft en je site weer opnieuw geindexeerd heeft. En daar kan zo een week of langer overheen gaan. Persoonlijk geef ik daarom de voorkeur aan Freefind of Picosearch die je opdracht kan geven direct weer te indexeren nadat je nieuwe informatie op je website hebt gezet.