24 januari 2018
Webdesign & <? php /* CSS
Aanbevolen websites
 
 
 
 
 
Aanbevolen websites Software - Editors WYSIWYG

Met een WYSIWYG-Editor (What You See Is What You Get) kun je webpagina's maken zonder dat je enige kennis van HTML nodig hebt. Het werkt alsof je in een gewone Tekst-Editor bezig bent zoals bijvoobeeld Word. Vaak kun je wel schakelen tussen de visuele kant en de broncode wat heel leerzaam kan zijn. Op een gegeven moment zul je toch ook HTML moeten gaan leren en af en toe is wat over moeten gaan lezen wil je het een en ander kunnen aanpassen naar jouw wensen als de editor niet geheel doet wat je wilt.
De editors op deze pagina heb ik kritisch bekeken o.a, op doctype (en of ze zich daar ook aan houden dan), interface en gebruikersgemak en of de editor van Css gebruik maakt.

Amaya

Editor ontwikkeld door het W3C's die de webstandaarden bepaald. Ziet er misschien niet helemaal uit als een gewone editor wat het werken ermee iets moeilijker kan maken. maar deze editor houdt zich in tegenstelling tot de hieronder besproken editors wel 100% aan het opgegeven doctype en valideerd je code ook tegelijkertijd. Heeft ook een ingebouwde Css-Editor. Je kunt de broncode onder de normale weergave weergeven waardoor je al werkend de veranderingen en je positie in de broncode ziet. Toch gedraagt het programma zich af en toe vreemd en het werken met tabellen gaat zeker niet gemakkelijk. Ik krijg geen kolommen verwijderd. Al met al geen aanrader.

Microsoft Frontpage

Microsoft Frontpage wordt meegeleverd op de Microsoft Office 2000 en 2002 cd maar dat is wel afhankelijk van de versie die je hebt. Het is een makkelijke overzichtelijke editor dus als je in het bezit bent van Microsoft Office kun je kijken of Frontpage erop staat en gebruiken voor het maken van een website. Hoe het verder zit met Doctype of Css in Frontpage is mij niet bekend want zelf ben ik niet in het bezit van dit programma. Miscrosoft Frontpage is met de komst van Office 2007 vervangen door Microsoft Expression Web. Microsoft biedt ook nog 2 gratis Editors aan namelijk Microsoft Office SharePoint Designer, hieronder besproken en Visual Web Developer 2008 Express Edition, besproken op de pagina Editors HTML/CSS.

Microsoft Office SharePoint Designer

Microsoft Office SharePoint Designer heb ik verder niet getest omdat je je eerst (gratis) moet registreren voor je dit programma kan downloaden. Dit laat niet weg dat het zeker wel een goed programma is denk ik gezien het screenshot op Wiki. Op de site van Microsoft is te lezen: "Office SharePoint Designer 2007 is a new product based on Microsoft Office FrontPage 2003 technologies".

Nvu

Nvu scoort in mijn beoordeling redelijk hoog. Als je met een WYSIWYG-Editor wilt werken en ondertussen HTML en Css wilt leren dan is dit de Editor om te gebruiken. Je kunt zelf via Extra > Voorkeuren bij Geavanceerd, het Doctype opgeven (kies voor XHTML en daaronder Transitional) EN zet op het tabblad Algemeen een vinkje bij CSS-stijlbladen gebruiken ipv HTML-elementen en attributren. Jammergenoeg maakt hij voor tekstgrootte gebruik van het element <big> ipv dit ook in met een style grootte aan te geven in em of px. Dit is wel zeer  merkwaardig en zeker niet aan te raden om als gewoonte over te nemen als je HTMl wilt leren.
Nvu kan in een Nederlandstalige versie gedownload worden en er is ook Nederlandstalige handleiding beschikbaar.
Nvu is een afgeleide van de editor Composer. Nvu wordt niet langer verder ontwikkeld. Er is wel een opvolger in de maak genaamd BlueGriffon maar is nog niet echt geschikt voor download of gebruik. Nvu is voor onderhoud overgenomen door het KompoZer team. Wil je dus Nvu gebruiken download dan KompoZer  want dit is in feite hetzelfde programma maar net iets verder ontwikkeld.

OpenOffice Writer

OpenOffice Writer is standaard niet bedoeld als website editor maar als gratis alternatief voor het Microsoft Office pakket. Toch kun je met deze editor makkelijk website pagina's maken. Standaard worden pagina's gemaakt met doctype HTML 4.0 Transitional en hier en daar wordt voor de opmaak gebruik gemaakt van wat Css code. Dat is als je kiest voor Opslaan Als en dan HTML Document. Als je echter kiest voor Exporteren kun je het bestand opslaan als volwaardige XHTML pagina met volledige Css. De interface is zeer prettig om mee te werken. Ook is dit programma erg handig voor het maken van PDF documenten !
Om OpenOffice Writer te installeren moet je eerst het gehele OpenOffice pakket downloaden (kies voor Windows NL + JRE). Wel kun je geloof ik tijdens de installatie ervoor kiezen alleen OpenOffice Writer te installeren. Na installatie moet je even een aantal instellingen opgeven en kun je aan de slag. Kies bij Beeld voor Web-layout !

PageBreeze

PageBreeze maakt gebruik van een verouderde Doctype en maakt GEEN gebruik van Css voor vormgeving van een pagina. Het lijkt erop dat deze Editor verouderd is en dat er hoognodig een nieuwe verbeterde versie uit moet komen. Wat wel leuk is zijn de ingebouwde website templates die je kunt gebruiken voor je site.

SeaMonkey Composer

De opvolger van de vroegere Netscape Composer. SeaMonkey Composer maakt onderdeel uit van de SeaMonkey webbrowser. Je moet het programma dan ook starten vanuit de SeaMonkey browser door vervolgens linksonder op het Composer symbooltje te klikken. Standaard maakt hij pagina in Doctype HTML 4 Transitional en dit kan verder niet veranderd worden. Wel kun je een vinkje zetten bij Edit > Preferences > Use CSS styles instead of HTML elements and attributes waardoor wel netjes vormgegeven wordt met Css. Alleen voor het groter maken van tekst wordt het element <big> gebruikt ipv pt/em/px of % wat wel vreemd is en niet aan te raden is om als gewoonte over te nemen als je verder gaat met HTML leren. Je lost dit op door naar Format en dan Size te gaan.

Trellian WebPage

Trellian produceerd standaard pagina's in voor zover ik kan zien de standaard HTML 4 Transitional maar geeft verder geen Doctype aan. Het programma heeft een mooi interface en geeft de lettergrootte ook op een normale manier weer. Trellian produceerd geen zoals dat heet inline Css (= tussen de regels door) voor opmaak maar plaatst wel normale styleregels in de header van je pagina voor algemeen lettertype, grootte, achtergrondkleur enz. Deze styleregels kun je bewerken via het tabblad Editor > Properties. Wel heeft het ook een ingebouwde Css handleiding. Al met al een aardig programma om mee te werken.