24 januari 2018
Webdesign & <? php /* CSS
Studies
 
 
 
 
 
Webdesign - Diversen Nieuwsbrieven verzenden 6 februari 2010

Tips en Trucks voor de opzet van een nieuwsbrief systeem voor je website.

Stel je wil voor je website een nieuwsbrief gaan verzenden. Welke mogelijkheden heb je om dit te doen. In dit artikel zal ik ze bespreken en verder voor je onder de loep nemen.

Mailinglist Software

Er is betaalde software die je op je computer kan installeren waar dit mee kan en er zijn soortgelijke systemen online tevinden. Veel van deze systemen zijn gericht op het MKB of hele grote bedrijven en dan spreek je al snel van meedere hondeden euro's per jaar. Natuurlijk zijn er ook gratis of goedkopere oplossingen voor particulieren en bv verenigingen.

Zelf programmeren

Je kunt zelf een mailsysteem programmeren in PHP maar dit brengt nogal wat haken en ogen met zich mee. Ga der maar voor zitten. Je moet behoorlijk wat verstand hebben van PHP en van de mailfuncties en het opslellen van mails in HTML en tekst-formaat. En waarom het wiel opnieuw uitvinden. Daar kan soms een rede voor zijn maar in dit geval is dat niet nodig.

PHP mail software installeren op je website

Ook zijn er gratis kant en klare PHP systemen die je kan downloaden en installeren op je website. Enige vereiste is PHP geactiveerd op je website en een MYSQL database. 2 van deze systemen zijn:

PHPMAILER-ML

http://phpmailer.worxware.com?pg=phpmailerml of hoofdsite: http://phpmailer.worxware.com

PHPList

http://www.phplist.com

Ik heb ze zelf nooit geprobeerd maar volgens mij zijn het beide geweldige programma's.

Via je eigen mail programma

Een ouderwetse manier om een nieuwsbrief op te stellen en te verzenden is gewoon via je eigen e-mail programma. Je moet dan echter wel voor BCC kiezen tijdens het verzenden anders zijn alle e-mail adressen zichtbaar voor iedereen. Nadelen: geen automatisch in of uitschrijven via een formulier op je website en als er een fout in een van de adressen zit in je adresboek heeft BCC er geen zin meer in en stopt hij halverwege. Kortom, een onbetrouwbare oplossing.

YourMailingListProvider

Een nog makkelijkere manier is je aanmelden voor een online nieuwsbrief service. Deze hebben alles voor je geregeld. Je plaatst een formulier op je website en je leden komen automatisch na aanmelden op een verzendlijst. Vervolgens log je in bij die service, stel je je nieuwsbrief op en selecteer je de lijst en je nieuwsbrief wordt verzonden.

Zonder in reclameleuzen te willen vervallen kan ik toch wel zeggen: "Kies voor YourMailingListProvider".

http://www.yourmailinglistprovider.com/nl

Ik durf haast te zeggen dat dit de beste is die er te vinden is. Je bent binnen 5 minuten aangemeld en dan kun je aan de slag. Je kunt van alles instellen zoals een bericht als iemand zich aanmeld op je website, een bevesitingsemail met registratielink, een welkomst e-mail na aanmelding etc etc. Vervolgens kun je van al die zaken ook zelf de layout bepalen zoals achtergrondkleur, lettertype etc.
Je kan kiezen uit diverse voorgemaakte templates om hele professionele nieuwsbrieven op te stellen maar je kan er ook zelf een maken in de huisstijl van je huidige website en deze opslaan als sjabloon/briefpapier om telkens weer te gebruiken. Bovenstaande stel je allemaal 1 keer in en vervolgens als je een nieuwsbrief wilt verzenden log je in, kies je je sjabloon, schrijft de tekst en het systeem verzendt hem netjes naar alle leden die zich aangemeld hebben voor je nieuwsbrief. Dat laatste (het aanmelden voor je nieuwsbrief) doen ze via een formulier wat je op je site moet plaatsen. Die kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

of zo aangepast naar een bepaalde huisstijl met de toevoeging van wat CSS:

Met andere woorden ook dat kun je hememaal aanpassen aan je eigen wensen. Wil je meer informatie kijk dan is op de site van YourMailingListProvider en klik op de vraagtekentjes. Je ziet dan ook mooie screenshots van hoe het werkt nadat je ingelogd bent.

Tip.
Nadat je je geregisteerd hebt downgrade dan gelijk je account naar een gratis account. Er zijn 2 "beperkingen" voor gratis accounts. Je kunt niet zelf e-mail adressen invoeren, mensen moeten zich altijd zelf aanmelden via het formulier op je website. Maar goed niet echt een beperking, eerder een beveiliging zodat je niet van Spam beschuldig kan worden.
Verder is een gratis account tm 1000 leden maar goed dat duurt wel even voordat je daaraan zit. Daarna kun je kiezen uit diverse betaalde accounts die ook absoluut niet duur zijn als je kijkt wat je ervoor krijgt. Als je bijvoorbeeld voor een vereniging een goed systeem zoekt en boven de 1000 zit is een betaald acoount zeker een goed optie. Verder zal er NOOIT reclame aan je nieuwsbrief worden toegevoegd, ook niet als je een gratis acocount hebt. En had ik al verteld dat je ook je nieuwsbireven automatisch in een archief kan laten plalatsen zodat je lezers ze later nog is na kunnen lezen op het internet.

Google Discussiegroepen

Zul je denken kun je daar ook een nieuwbrief mee verzenden. Jawel dat kan.

http://groups.google.nl en http://groups.google.com

Een Google discussiegroep heeft een gezamelijk (google)e-mail adres waar iedereen naar toe mag mailen die zich (ook weer via een formulier) aangemeld heeft voor die groep. Echter, je kunt het ook zo instellen dat alleen jij als beheerder naar je groep mag mailen en dan kun je dus gewoon vanuit je e-mail programma een nieuwsbrief opstellen en naar deze groep mailen en Google stuurt het automatisch door naar iedereen. Ook kun je deze nieuwsbrieven nog in een online archief laten opslaan. Het heeft misschien wat minder instelopties als YourMailingListProvider maar het kan er dus wel heel gemakkelijk mee. Het enige is dat het er oorspronkelijk misschien niet zo voor bedoeld is waardoor je soms wat harder moet zoeken naar bepaalde instellingen als je ingelogd bent op je groep bij Google.

Hopelijk heb je wat opgestoken van dit artikel. Veel plezier met het maken en verzenden van je Nieuwbrief en vele leden toegewenst. Maak er wat moois van !

Vriendelijke groet,

A. L. / Webdesign, PHP en HTML