25 februari 2018
Webdesign & <? php /* CSS
Tips en Trucs
 
 
 
 
 
Tips en Trucs Webdesign Tips en Trucs
Tip - Test je website altijd bij verschillende resoluties ! - 1 maart 2009

Denk nooit dat je website zoals hij er bij jouw op het scherm uitziet ook bij anderen zo uitziet. "Vroeger" was de gebruikelijke resolutie 800 x 600. Daarna werd het met de opkomst van de grotere beeldschermen 1024 x 768 wat tegenwoordig nogsteeds wel een vrij standaard resolutie is maar met de opkomst van de breedbeeld laptops zijn er ook resoluties als bijvoorbeeld 1280 x 800. Je kunt hier niks aan veranderen. Dit is een feit, maar je kan wel kijken hoe je webstie er bij die verschillende resoluties uitziet door die van je eigen scherm even aan te passen. Er zijn zelfs mensen die hun scherm nog op 800 x 600 hebben staan vanwege slechte ogen en alles dan lekker groot vinden.

Werken met procenten ipv pixels
Soms is het verstandiger om met procenten te werken ipv pixels als je de breedte van bijvoorbeeld een tabel of een bepaald css onderdeel opgeeft. Pixels hebben altijd een vaste breedte maar procenten passen zich aan aan het scherm. Stel, je hebt een tabel en die is width="900" en iemand heeft zijn scherm op 1280 staan dan zal er naast die tabel of links en rechts (als hij gecentreerd is) van die tabel een groot leeg stuk zijn. Iemand die zijn scherm op 800 x 600 heeft staan zal onderaan een lelijke schuifbalk krijgen. Maar als je zegt: width="100%" dan zal de tabel altijd bij welke resolutie dan ook het scherm helemaal vullen. Speel hier dus mee en kijk wat acceptabel is. Soms wil je bij een menu aan de linkerkant toch liever weer geen procenten gebruiken anders kun je een heel breed menu krijgen. Dan zijn pixels dus toch weer verstandiger.

Tip - Test je website altijd in verschillende browsers ! - 1 maart 2009

Test je website altijd op z'n minst in Internet Explorer, Firefox en Opera. Soms ziet alles er goed uit in Internet Explorer maar dan kan het er toch anders uitzien in Firefox en Opera. Dit komt omdat Internet Explorer milder omgaat met foutjes in html code zoals tags die niet afgesloten zijn (bv <p> maar geen </p> aan het einde). Zeker dus als je met eigen html invoer werkt is het verstandig ook te testen in Firefox en Opera want die zijn strenger. Ook interpreteren ze sommige opmaak anders door meer of minder ruimte boven of onder een bepaald stuk tekst weer te geven. Kijk of de verschillen acceptabel zijn en maak anders wijzigingen, zodat je site er in alle browsers hetzelfde uitziet.
Dit geldt voor iedere webmaster die met welke tool dan ook een website maakt ! We leven helaas niet in een perfecte wereld !